Current Affairs Quiz 19th 20th November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19th 20th November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19th 20th November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19th 20th November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 19th 20th November 2020

Question 1:___________ tennis player Novak Djokovic has given the ATP Tour No. 1 trophy for the 6th time for finishing 2020 as the year-end world number one.
A. Russian
B. Serbian
C. Spanish
D. German

Answer and Explanation

Answer: B

  • Serbian tennis player Novak Djokovic has given the ATP Tour No. 1 trophy for the 6th time for finishing 2020 as the year-end world number one.
  • Before this, only Pete Sampras has managed to finish six years on top of the rankings.
  • Question 2:Exercise Malabar 2020 between Indian and _________ has been organised in the Northern Arabian Sea.
    A. UK
    B. USA
    C. Japan
    D. Australia

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Exercise Malabar 2020 has been organised in the Northern Arabian Sea.
  • Joint operations of the Vikramaditya Carrier Battle Group of the Indian Navy and Nimitz Carrier Strike Group of the US Navy.
  • Question 3:Indian supercomputer, ________ has achieved 63rd rank in the list of 500 most powerful supercomputers in the world.
    A. Param Vira
    B. Param Buddha
    C. Param Siddhi
    D. Param Shakti

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Indian supercomputer, Param Siddhi has achieved 63rd rank in the list of 500 most powerful supercomputers in the world.
  • National Supercomputing Mission: The Mission envisages empowering our national academic and Research and Development (R&D) institutions spread over the country by installing a vast supercomputing grid comprising more than 70 high-performance computing facilities.
  • Question 4: The 3rd Edition of _________ Day is celebrated on 18 November.
    A. Naturopathy
    B. Siddha
    C. Ayurveda
    D. Homeopathy

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The 3rd Edition of Naturopathy Day is celebrated on 18 November.
  • The day was declared by the Ministry of AYUSH (Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy) on November 18, 2018.
  • Question 5:Universal Children’s Day is celebrated on __________ each year to promote international togetherness, awareness among children worldwide, and improving children’s welfare.
    A. 20 November
    B. 21 November
    C. 22 November
    D. 23 November

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Universal Children’s Day is celebrated on 20 November each year to promote international togetherness, awareness among children worldwide, and improving children’s welfare.
  • World Children’s Day was first established in 1954 as Universal Children’s Day.
  • Question 6:World Toilet Day is an official United Nations international observance day on ___________ to inspire action to tackle the global sanitation crisis.
    A. 17 November
    B. 18 November
    C. 19 November
    D. 20 November

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Toilet Day is an official United Nations international observance day on 19 November to inspire action to tackle the global sanitation crisis.
  • Worldwide, 4.2 billion people live without “safely managed sanitation” and around 673 million people practice open defecation.
  • Question 7:International Students’ Day is an international observance of the student community, held annually on __________.
    A. 17 November
    B. 18 November
    C. 19 November
    D. 20 November

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • International Students’ Day is an international observance of the student community, held annually on 17 November.
  • Aim: To ensure that every student has access to education around the globe.
  • Question 8:Equitas Small Finance Bank has appointed Cricketer______________ as brand ambassador.
    A. Mithali Raj
    B. Jemimah Rodrigues
    C. Jhoolam Gowswami
    D. Smriti Mandhana

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Equitas Small Finance Bank has appointed Cricketer Smriti Mandhana as brand ambassador.
  • Equitas Small Finance Bank Headquarter: Chennai, Tamil Nadu.
  • Question 9: The RBI has also drafted a scheme of amalgamation for LVB with___________ Bank India Ltd.
    A. Federal
    B. Citi
    C. SBM
    D. DBS

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • RBI has placed cash-strapped Lakshmi Vilas Bank (LVB) under a moratorium for a period of one month and restricted withdrawals at Rs 25000 for depositors.
  • The RBI has also drafted a scheme of amalgamation for LVB with DBS Bank India Ltd.
  • Lakshmi Vilas Bank Headquarters: Chennai, Tamil Nadu.
  • Question 10:Prime Minister Modi and his counterpart Lotay Tshering will virtually launch RuPay Card phase-2 in ____________.
    A. Bhutan
    B. Myanmar
    C. Sri Lanka
    D. Maldives

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Prime Minister Modi and his counterpart Lotay Tshering will virtually launch RuPay Card phase-2 in Bhutan.
  • Bhutan: Capital: Thimphu || Prime minister: Lotay Tshering || Currency: Bhutanese ngultrum
  • Question 11:_______ has launched ‘Corp Direct’ which is a Direct Investment Portal for Corporates.
    A. MCX
    B. IFSC
    C. NSE
    D. BSE

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • BSE has launched ‘Corp Direct’ which is a Direct Investment Portal for Corporates.
  • BSE Limited, formerly known as the Bombay Stock Exchange Ltd., is an Indian stock exchange located at Dalal Street, Mumbai. Established in 1875, it is Asia’s oldest stock exchange. The BSE is the world’s 10th largest stock exchange with an overall market capitalization of more than US$2.2 trillion on as of April 2018.
  • Key people: Vikramajit Sen; (Chairman) || Ashishkumar Chauhan; (MD & CEO)
  • Question 12:The UK Government announced to be the first principal partners for UN climate conference 2021, COP26 in _________.
    A. Paris
    B. Berlin
    C. Landon
    D. Glasgow

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The UK Government announced to be the first principal partners for UN climate conference 2021, COP26 in Glasgow.
  • UK: Prime minister: Boris Johnson || Capital: London || Currency: Pound sterling
  • Question 13:___________ Government has announced ‘Gau Cabinet’ for protection of cows.
    A. Madhya Pradesh
    B. Karnataka
    C. Maharashtra
    D. Rajasthan

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Madhya Pradesh Government has announced ‘Gau Cabinet’ for protection of cows.
  • Madhya Pradesh Governor: Anandiben Patel.
  • Question 14:International Men’s Day is observed every year on __________.
    A. November 17
    B. November 18
    C. November 19
    D. November 20

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • International Men’s Day is observed every year on November 19.
  • Theme: ‘Better health for men and boys’
  • Question 15: National Integration Day (Quami Ekta Divas in India) is celebrated on November 19 every year to mark the birth anniversary of ___________.
    A. P. V. Narasimha Rao
    B. Morarji Desai
    C. Rajiv Gandhi
    D. Indira Gandhi

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • National Integration Day (Quami Ekta Divas in India) is celebrated on November 19 every year.
  • The day marks the birth anniversary of the first woman Prime Minister of India, Indira Gandhi.
  • Daily Current Affairs: 19th 20th November

    Daily Current Affairs 19th-20th November 2020 Current Affairs Quiz 19th-20th November 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest