Content Ad 002

Current Affairs Quiz 1st November 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1st November 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 1st November 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 1st November 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1st November 2023

 

 

Question 1:

Where was the 16th Urban Mobility India (UMI) Conference & Exhibition 2023 held?

A) Mumbai

B) Kolkata

C) New Delhi

D) Bangalore

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The 16th Urban Mobility India Conference & Exhibition 2023 was organized in New Delhi.

 

 

Question 2:

Who inaugurated the 16th Urban Mobility India (UMI) Conference & Exhibition 2023?

A) Narendra Modi

Content Ad 03

B) Amit Shah

C) Rajnath Singh

D) Hardeep Singh Puri

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Shri Hardeep Singh Puri, Minister of Housing & Urban Affairs and Petroleum and Natural Gas, inaugurated the event.

 

 

Question 3:

What is the theme of the 16th Urban Mobility India (UMI) Conference & Exhibition 2023?

A) Sustainable Development

B) Integrated and Resilient Urban Transport

C) Urban Innovation

D) Smart City Solutions

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The theme of the conference was “Integrated and Resilient Urban Transport.”

 

 

Question 4:

When is World Vegan Day observed?

A) October 31

B) November 1

C) November 5

D) October 29

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: World Vegan Day is observed annually on November 1.

 

 

Question 5:

Who was honored with the 2023 Global Leadership Award for Philanthropy and CSR by USISPF?

A) Mukesh Ambani

B) Nita Ambani

C) Sundar Pichai

D) Indra Nooyi

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Nita Ambani, founder and Chairperson of Reliance Foundation, was honored with this award.

 

 

Question 6:

Which football player won the Ballon d’Or for the 8th time in 2023?

A) Cristiano Ronaldo

B) Neymar Jr.

C) Lionel Messi

D) Kylian Mbappe

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Lionel Messi won the Ballon d’Or for the 8th time in 2023.

 

 

Question 7:

Who was appointed as a member of the WHO’s Advisory Group for TB?

A) Raghuram Rajan

B) Sarang Deo

C) Amartya Sen

D) Abhijit Banerjee

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Professor Sarang Deo of ISB was appointed to this position.

 

 

Question 8:

Which company merged with AU Small Finance Bank in an all-stock transaction?

A) Yes Bank

B) Fincare Small Finance Bank

C) Bandhan Bank

D) Kotak Mahindra Bank

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Fincare Small Finance Bank merged with AU Small Finance Bank in an all-share deal.

 

 

Question 9:

What is the EH216S, recently approved by China?

A) A high-speed train

B) An electric car

C) A flying taxi

D) A solar-powered boat

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The EH216S is a passenger-carrying flying taxi, the first of its kind to receive approval for commercial use.

 

 

Question 10:

Which new mushroom species was discovered in the Western Ghats, Kerala?

A) Agaricus bisporus

B) Candolleomyces albosquamosus

C) Amanita phalloides

D) Psilocybe cubensis

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Scientists discovered a new species of mushroom, Candolleomyces albosquamosus, in the Western Ghats, Kerala.

 

Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update