Content Ad 002

Current Affairs Quiz 1st 2nd November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1st 2nd November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1st 2nd November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1st 2nd November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 1st 2nd November 2020

Question 1:Board of Control for Cricket in India (BCCI) has announced _____________ as title sponsor of Women’s T20 Challenge 2020.
A. PayTm
B. Jio
C. CRED
D. Dream 11

Answer and Explanation

Answer: B

  • Board of Control for Cricket in India (BCCI) has announced Jio as title sponsor of Women’s T20 Challenge 2020.
  • BCCI: President: Sourav Ganguly || Secretary: Jay Shah
  • Question 2:____________ writer Paul Zacharia has been awarded for Ezhuthachan Puraskaram 2020.
    A. Tamil
    B. Malayalam
    C. Telugu
    D. Kannada

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Malayalam writer Paul Zacharia has been awarded for Ezhuthachan Puraskaram 2020.
  • The Ezhuthachan Puraskaram is the highest literary honour that is given by the Kerala Sahitya Akademi, Government of Kerala. The award is named after Thunchaththu Ezhuthachan, the father of the Malayalam language and consists of a cash prize of ₹5,00,000 and a citation. The prize money was enhanced by ₹50,000 in 2011.
  • Question 3:The International Day to End Impunity for Crimes against Journalists is a UN-recognized international day observed annually on _____________.
    A. 1 November
    B. 3 November
    C. 2 November
    D. 4 November

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The International Day to End Impunity for Crimes against Journalists is a UN-recognized international day observed annually on 2 November.
  • The day draws attention to the low global conviction rate for violent crimes against journalists and media workers, estimated at only one in every ten cases.
  • Question 4:World _________ Day is celebrated on November 1.
    A. Vegan
    B. Vegetarian
    C. Milk
    D. Millets

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Vegan Day is celebrated on November 1.
  • It is observed to motivate people to follow a vegan lifestyle, which is beneficial for animal welfare and the environment.
  • Question 5:The first woman pilot of Air India ____________ has been appointed as the CEO of Alliance Air.
    A. Harpreet A De Singh
    B. Harpreet A De Malhotra
    C. Harpreet A De Mehta
    D. Harpreet A De Kapoor

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The first woman pilot of Air India Harpreet A De Singh has been appointed as the CEO of Alliance Air.
  • Alliance Air is an Indian regional airline and a wholly owned subsidiary of Air India. It was founded in 1996 and mainly operates domestic routes as part of the government’s Regional Connectivity Scheme.
  • Question 6:PM Modi has inaugurated ‘Arogya Van’ in ___________, Narmada, Gujarat for spreading awareness on Yoga, Ayurveda and Meditation.
    A. Bhuleshwar
    B. Bharuch
    C. Kevadia
    D. Tawatia

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • PM Modi has inaugurated ‘Arogya Van’ in Kevadia, Narmada, Gujarat for spreading awareness on Yoga, Ayurveda and Meditation.
  • Question 7:UNESCO has alloted Panna Tiger Reserve of __________ in the ‘World Network of Biosphere Reserves’ list.
    A. Karnataka
    B. Maharashtra
    C. Madhya Pradesh
    D. Rajasthan

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • UNESCO has alloted Panna Tiger Reserve of Madhya Pradesh in the ‘World Network of Biosphere Reserves’ list.
  • This is the 12th biosphere reserve from India to be included in the ‘World Network of Biosphere Reserves’.
  • Question 8:India’s first ‘Tyre Park’ to come up in ___________ Transport Corporation.
    A. Delhi
    B. Maharashtra
    C. Bihar
    D. West Bengal

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India’s first ‘Tyre Park’ to come up in kolkata by West Bengal Transport Corporation.
  • West Bengal Governor: Jagdeep Dhankhar.
  • Question 9: PM Modi has launched India’s first seaplane service by ___________ in Gujarat
    A. AirAsia
    B. IndoGO
    C. GoAir
    D. SpiceJet

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • PM Modi has launched India’s first seaplane service by SpiceJet in Gujarat
  • It is between the Statue of Unity near Kevadiya in Narmada district and Sabarmati Riverfront in Ahmedabad.
  • Question 10:Railway Protection Force (RPF) of Indian Railways has launched ____________ initiative for security of women.
    A. Meri Saheli
    B. Pyari Saheli
    C. Sakhi Saheli
    D. Hamari Saheli

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Railway Protection Force (RPF) of Indian Railways has launched ‘Meri Saheli’ initiative for security of women.
  • Vinod Kumar Yadav also known as V.K. Yadav is 1980 batch IRSEE officer and current Chairman of the Indian Railway Board.. In 2 September 2020 he was appointed as first CEO of Indian Railway.
  • Daily Current Affairs: 1st 2nd November

    Daily Current Affairs 1st-2nd November 2020 Current Affairs Quiz 1st-2nd November 2020 Current Affairs Infographic

    Content Ads 02 Sample 01
    Pop Up

    LIVE STREAMING ON YOUTUBE

    Starting 3rd June 2024, 7pm

    Onwards

    FREE CHEAT SHEET

    Learn
    How to Master VA-RC 

    This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

    No thanks, I don't want it.

    Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

    Rsz 1rsz Close Img

    Join Our Newsletter

    Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

    Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
    Rsz 1rsz Close Img