Current Affairs Quiz 2 November 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2 November 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 2 November 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 2 November 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 2 November 2018

Question 1: ____________ is the Union Minister for Science and Technology, Earth Sciences, Environment, Forest and Climate Change
A. Harsh Vardhan
B. Jitendra Singh
C. Anant Kumar
D. Anand Geete

Answer and Explanation

Answer: A

Dr. Harsh Vardhan is the Union Minister for Science and Technology, Earth Sciences, Environment, Forest and Climate Change.

Question 2: Who is the president of Boxing Federation of India?
A. Ajay Tyagi
B. Ajay Singh
C. Seema Nanda
D. Janardan Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Boxing Federation of India (BFI): President – Ajay Singh || Objective –development and promotion of Olympic-style boxing in India.

Question 3: Who is the CEO of TCS?
A. Rajesh Gopinathan
B. Natarajan Chandrashekharan
C. Ron Sommer
D. Aman Mehta

Answer and Explanation

Answer: A

Tata Consultancy Services Limited is an Indian multinational information technology service, consulting company headquartered in Mumbai, Maharashtra. It is part of the Tata Group and operates in 46 countries. TCS is one of the largest Indian companies by market capitalization.

Question 4: Which film topped the BBC’s 100 best foreign language films?
A. Seven Samurai
B. The Mirror
C. Untouchables
D. Kings Landing

Answer and Explanation

Answer: A

The list has been topped by Akira Kurosawa’s ‘Seven Samurai’.

Question 5: What is the rank of India among the BRICS country in World Bank Ease Of Doing Report?
A. 2nd
B. 5th
C. 4th
D. 3rd

Answer and Explanation

Answer: D

New Zealand topped the list, followed by Singapore, Denmark, and Hong Kong. India has become the top-ranked country in South Asia for the first time and third among the BRICS.

Question 6: RBI has approved the re-appointment of __________ as MD & CEO of HDFC Bank
A. Shikha Sharma
B. Seema Kochhar
C. Richa Sharma
D. Aditya Puri

Answer and Explanation

Answer: D

HDFC Bank: Headquarters – Mumbai || Tag line – We understand your world

Question 7: Pather Panchali is a _________ Indian Bengali-language drama film written and directed by Satyajit Ray and produced by the Government of West Bengal.
A. 1951
B. 1959
C. 1955
D. 1956

Answer and Explanation

Answer: C

Pather Panchali is a 1955 Indian Bengali-language drama film written and directed by Satyajit Ray and produced by the Government of West Bengal.

Question 8: World Vegan Day was observed on ________.
A. 1st Jan
B. 1st Oct
C. 1st Nov
D. 1st Dec

Answer and Explanation

Answer: C

World Vegan Day was observed on 1st Nov. World Vegan Day was established in 1994 by Louise Wallis (Former President of The Vegan Society).

Question 9: ___________ has been appointed as Director General of Indo Tibetan Border Police (ITBP).
A. SS Deswal
B. SS Dhariwal
C. SS Singh
D. SS Dewanji

Answer and Explanation

Answer: A

SS Deswal has been appointed as Director General of Indo Tibetan Border Police (ITBP).

Question 10: Kingdom of Netherlands will be the Partner Country __________DST – CII Technology Summit which will be organized in 2019.
A. 26th
B. 24th
C. 27th
D. 25th

Answer and Explanation

Answer: D

Kingdom of Netherlands will be the Partner Country 25th DST – CII Technology Summit which will be organized in 2019.

Daily Current Affairs: 2 November

General Knowledge Tests for November-2018
Happy Learning!
Nov.-1Nov.-2

Daily Current Affairs 2 November 2018 Current Affairs Quiz 2 November 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest