Current Affairs Quiz 20 November 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 November 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 November 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 November 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 20 November 2018

Question 1: Inland Waterways Authority of India (IWAI) which comes under the Union Ministry of _____________?
A. Rural Development
B. Water Sanitation and Ganga Rejuvenation
C. Home Affairs
D. Shipping, Road Transport and Highways

Answer and Explanation

Answer: D

Inland Waterways Authority of India (IWAI) which comes under the Union Ministry of Shipping, Road Transport and Highways. || IWAI Headquarters: Noida

Question 2: What is the rank of India in World Bank’s Doing Business Report?
A. 100
B. 77
C. 71
D. 82

Answer and Explanation

Answer: B

In the World Bank’s Doing Business Report (DBR, 2019) released on 31st October 2018 India has recorded a jump of 23 positions against its rank of 100 in 2017 to be placed at 77th rank among 190 countries assessed by the World Bank.

Question 3: The 14th edition of JashneBachpan-A theatre festival for children was held in __________.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Pune
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

The 14th edition of JashneBachpan-A theatre festival for children was held in New Delhi.

Question 4: The __________ edition of the Hockey World Cup 2018 will be held at Kalinga Stadium, Bhubaneswar from 28th November to 16th December 2018.
A. 14th
B. 11th
C. 15th
D. 16th

Answer and Explanation

Answer: A

The 14th edition of the Hockey World Cup 2018 will be held at Kalinga Stadium, Bhubaneswar (India) from 28th November to 16th December 2018.

Question 5: What is the theme of World Toilet Day?
A. When Nature Calls
B. Toilet and Sanitation
C. Hand wash after that
D. Let’s build Toilets

Answer and Explanation

Answer: A

World Toilet Day was observed on November 19. Theme: – ‘When Nature Calls’.

Question 6: First Indo-Japan Business Council- KONNICHI WA PUNE was concluded in Pune, Maharashtra.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Pune
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: C

First Indo-Japan Business Council- KONNICHI WA PUNE was concluded in Pune, Maharashtra.

Question 7: _____________ has been appointed as chairman of Inland Waterways Authority of India (IWAI).
A. Palaj Srivastava
B. Jalak Srivastava
C. Jalaj Srivastava
D. Palak Srivastava

Answer and Explanation

Answer: C

Jalaj Srivastava has been appointed as chairman of Inland Waterways Authority of India (IWAI).

Question 8: __________ Shubhankar Sharma has become the first Indian to win the tours Sir Henry Cotton Rookie of the Year award.
A. Golfer
B. Boxer
C. Sprinter
D. Shooter

Answer and Explanation

Answer: A

Golfer Shubhankar Sharma has become the first Indian to win the tours Sir Henry Cotton Rookie of the Year award.

Question 9: Which of the following is not one of Deputy Governors of RBI?
A. SC Garg
B. NS Vishwanathan
C. BP Kanungo
D. MK Jain

Answer and Explanation

Answer: A

4 Deputy Governors: NS Vishwanathan || Viral Acharya || B P Kanungo || M Kumar Jain

Question 10: A R Rahman has released the promo video of the Hockey World Cup 2018, featuring Actor ________.
A. Akshay Kumar
B. Shah Rukh Khan
C. Salman Khan
D. Aamir Khan

Answer and Explanation

Answer: B

A R Rahman has released the promo video of the Hockey World Cup 2018, featuring Actor Shah Rukh Khan.

Daily Current Affairs: 20 November

General Knowledge Tests for November-2018
Happy Learning!
Nov.-1Nov.-2Nov.-3Nov.-4Nov.-5
Nov.-6Nov.-7Nov.-8Nov.-9Nov.-10
Nov.-11Nov.-12Nov.-13Nov.-14Nov.-15
Nov.-16Nov.-17Nov.-18Nov.-19Nov.-20

Daily Current Affairs 20 November 2018 Current Affairs Quiz 20 November 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest