Current Affairs Quiz 20 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 20 November 2019

Question 1:Geographical Indication Tag for ___________’s Green and White Teas has been accorded.
A. Darjeeling
B. Ooty
C. Coorg
D. Shimla

Answer and Explanation

Answer: A

Geographical Indication Tag for Darjeeling’s Green and White Teas has been accorded.

Question 2:The Sudarshan Chakra Corps of Indian Army has conducted ‘Sindhu Sudarshan’ exercise in ____________, Rajasthan.
A. Jaisalmer
B. Barmer
C. Jodhapur
D. Bikaner

Answer and Explanation

Answer: B

The Sudarshan Chakra Corps of Indian Army has conducted ‘Sindhu Sudarshan’ exercise in Barmer, Rajasthan.

Question 3:Who is the Chief Election Commissioner of India?
A. Sunil Arora
B. Ashok Lavasa
C. Om Prakash Rawat
D. Achal Kumar Jyoti

Answer and Explanation

Answer: A

Election Commission formed: 25 January 1950 (National Voter’s Day) || Headquarters of Election Commission: New Delhi. || Chief Election Commissioner: Sunil Arora.

Question 4:World Toilet Day is an official United Nations international observance day on ____________ to inspire action to tackle the global sanitation crisis.
A. 19 November
B. 20 November
C. 21 November
D. 22 November

Answer and Explanation

Answer: A

World Toilet Day is an official United Nations international observance day on 19 November to inspire action to tackle the global sanitation crisis.

Question 5:___________ has become first country in the world to induct a new Typhoid Conjugate Vaccine (TCV) to combat typhoid.
A. Pakistan
B. India
C. Bangladesh
D. China

Answer and Explanation

Answer: A

Pakistan has become first country in the world to induct a new Typhoid Conjugate Vaccine (TCV) to combat typhoid.

Question 6:India was ranked at 59th position in the World Talent Ranking report for the year 2019 by __________.
A. UNDP
B. WEF
C. IMD
D. WTO

Answer and Explanation

Answer: C

India was ranked at 59th position in the World Talent Ranking report for the year 2019 by IMD.

Question 7:Harmeet Desai of India has won men’s singles title at International ____________ Federation (ITTF) Challenge Indonesia Open 2019.
A. Badminton
B. Tennis
C. Table Tennis
D. Boxing

Answer and Explanation

Answer: C

Harmeet Desai of India has won men’s singles title at International Table Tennis Federation (ITTF) Challenge Indonesia Open 2019.

Question 8:International Men’s Day is celebrated annually on 19 November.
A. 19 November
B. 20 November
C. 21 November
D. 22 November

Answer and Explanation

Answer: A

International Men’s Day is celebrated annually on 19 November. Theme: ‘Making a Difference for Men and Boys’.

Question 9:Where is the headquarter of Fino Payments Bank?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Pune
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: A

Fino Payments Bank: CEO: Rishi Gupta || Headquarters location: Mumbai || Founded: 13 July 2006

Question 10:World Children’s Day was first established in 1954 as Universal Children’s Day and is celebrated on 20 November each year
A. 19 November
B. 20 November
C. 21 November
D. 22 November

Answer and Explanation

Answer: B

World Children’s Day was first established in 1954 as Universal Children’s Day and is celebrated on 20 November each year.

Daily Current Affairs: 20 November

Daily Current Affairs 20 November 2019 Current Affairs Quiz 20 November 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest