Current Affairs Quiz 21 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 21 November 2019

Question 1:Home Affairs Ministry in collaboration with United Nations Women has flagged off an awareness campaign to end violence against women from _____________.
A. Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: A

Home Affairs Ministry in collaboration with United Nations Women has flagged off an awareness campaign to end violence against women from Delhi.

Question 2:_______________-based insurgent group ‘Hynniewtrep National Liberation Council'(HNLC) has been banned by Central Government.
A. Assam
B. Meghalaya
C. Tripura
D. Nagaland

Answer and Explanation

Answer: B

Meghalaya-based insurgent group ‘Hynniewtrep National Liberation Council'(HNLC) has been banned by Central Government.

Question 3:The 18th edition of FIFA U-17 World Cup was held in ___________.
A. Brazil
B. Argentina
C. Spain
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: A

The 18th edition of FIFA U-17 World Cup was held in Brazil || Winner: Brazil || Runner-up: Mexico

Question 4:Red Bull’s ______________ (Netherlands) won F1 Brazilian Grand Prix defeating Pierre Gasly (France).
A. Max Verstappen
B. Valtteri Bottas
C. Charles Leclerc
D. Daniel Ricciardo

Answer and Explanation

Answer: A

Red Bull’s Max Verstappen (Netherlands) won F1 Brazilian Grand Prix defeating Pierre Gasly (France).

Question 5:_____________ State Tourism Development Corp has signed an MoU with IRCTC to market and operate the Golden Chariot train.
A. Tamil Nadu
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: D

Karnataka State Tourism Development Corp has signed an MoU with IRCTC to market and operate the Golden Chariot train.

Question 6:Who is the President of National Council of Applied Economic Research?
A. Vishal Sikka
B. Narayana Murthy
C. Nandan M Nilekani
D. SD Shibulal

Answer and Explanation

Answer: C

National Council of Applied Economic Research is a New Delhi based non-profit think tank of economics. || President of NCAER: Nandan M Nilekani || Headquarters of NCAER: New Delhi || Founded: 1956.

Question 7:____________________ has signed an agreement with Government of India for 91 million USD loan to modernize Vijayanagara Channel Irrigation Systems on Krishna river.
A. ADB
B. AIIB
C. NDB
D. WB

Answer and Explanation

Answer: C

Asian Development Bank has signed an agreement with Government of India for 91 million USD loan to modernize Vijayanagara Channel Irrigation Systems on Krishna river.

Question 8:In December 1996 the United Nations General Assembly proclaimed _______________ as World Television Day.
A. 21 November
B. 22 November
C. 23 November
D. 24 November

Answer and Explanation

Answer: A

In December 1996 the United Nations General Assembly proclaimed 21 November as World Television Day.

Question 9:_____________ was proclaimed by UNESCO to be celebrated every 3rd Thursday of November.
A. World Sociology Day
B. World Ethics Day
C. World Morality Day
D. World Philosophy Day

Answer and Explanation

Answer: D

World Philosophy Day was proclaimed by UNESCO to be celebrated every 3rd Thursday of November.

Question 10:Who is the current head of UNICEF?
A. Anthony Lake
B. Henrietta H. Fore
C. Mathai Mammen
D. Ludwik Rajchman

Answer and Explanation

Answer: B

Henrietta Holsman Fore is an American government official who is the Executive Director of the United Nations Children’s Fund and former Chairman of the Board and Chief Executive Officer of Holsman International, a manufacturing and investment company.

Daily Current Affairs: 21 November

General Knowledge Tests for November-2019
Happy Learning!
November-1November-2November-3November-4November-5
November-6November-7November-8November-9November-10
November-11November-12November-13November-14November-15
November-16November-17November-18November-19November-20
November-21November-22November-23November-24November-25
November-26November-27November-28November-29November-30

Daily Current Affairs 21 November 2019 Current Affairs Quiz 21 November 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest