Current Affairs Quiz 21st 22nd November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21st 22nd November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21st 22nd November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21st 22nd November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 21st 22nd November 2020

Question 1:The 30th edition of India-__________ Coordinated Patrol was concluded.
A. Thailand
B. Malaysia
C. Indonesia
D. Laos

Answer and Explanation

Answer: A

  • The 30th edition of India-Thailand Coordinated Patrol (Indo-Thai CORPAT) between the Indian Navy and the Royal Thai Navy was concluded.
  • Thailand: Capital: Bangkok || Currency: Thai baht
  • Question 2:_________ has topped the list of best cities around the world by Vancouver-based Resonance Consultancy.
    A. Paris
    B. London
    C. New york
    D. Berlin

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • London has topped the list of best cities around the world by Vancouver-based Resonance Consultancy.
  • India has only one representative with Delhi being ranked at 62 in the World’s Best Cities 2021 List.
  • Question 3:India is at _______ position with a score of 45 in ‘Global Bribery Risk Matrix’ a global list that measures business bribery risks of 2020.
    A. 79th
    B. 78th
    C. 77th
    D. 80th

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India is at 77th position with a score of 45 in ‘Global Bribery Risk Matrix’ a global list that measures business bribery risks of 2020.
  • ‘Global Bribery Risk Matrix’ is released by TRACE, an anti-bribery standard setting organisationa.
  • North Korea, Turkmenistan, South Sudan, Venezuela and Eritrea present the highest commercial bribery risk
  • Denmark, Norway, Finland, Sweden and New Zealand present the lowest.
  • Question 4: Scottish writer _______ has won the 2020 Booker Prize for fiction with his debut novel Shuggie Bain, which described a boy growing up in Glasgow in the 1980s with a mother battling addiction.
    A. Douglas Costa
    B. Douglas Stuart
    C. Douglas Conte
    D. Douglas silva

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Scottish writer Douglas Stuart has won the 2020 Booker Prize for fiction with his debut novel Shuggie Bain, which described a boy growing up in Glasgow in the 1980s with a mother battling addiction.
  • The Booker Prize for Fiction, formerly known as the Booker–McConnell Prize and the Man Booker Prize, is a literary prize awarded each year for the best original novel written in the English language and published in the United Kingdom.
  • Question 5: World Fisheries Day is observed every year on _______ of November.
    A. 21st
    B. 22nd
    C. 23rd
    D. 24th

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Fisheries Day is observed every year on 21st of November.
  • Aim: To demonstrate solidarity with all fisher-folk communities, fish farmers and concerned stakeholders throughout the world.
  • Question 6:World _________ Day is annually observed around the world on November 21 by United Nations.
    A. Email
    B. Radio
    C. Television
    D. Fax

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Television Day is annually observed around the world on November 21 by United Nations.
  • On December 17, 1996, UN General Assembly proclaimed November 21 as World Television Day to commemorate the date on which the first World Television Forum was held earlier that year.
  • Question 7:Women’s Entrepreneurship Day held on the __________ of each year.
    A. November 17
    B. November 18
    C. November 19
    D. November 20

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Women’s Entrepreneurship Day held on the November 19 of each year.
  • Women’s Entrepreneurship Day (WED) is a day on which the work of women entrepreneurs is observed and discussed.
  • Question 8:Veteran Journalist and News Agency _________ chairman Prem Prakash, his book “Reporting India”.
    A. The Hindu
    B. ABP
    C. NDTV
    D. ANI

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Veteran Journalist and News Agency ANI chairman Prem Prakash, his book “Reporting India”.
  • Asian News International is an Indian news agency based in R. K. Puram, New Delhi that offers syndicated multimedia news feed to plethora of news-bureaus in India and beyond.
  • Question 9:___________ has launched digital application tool ‘ANANDA Portal’ for agents.
    A. PNB
    B. BOB
    C. SBI
    D. LIC

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • LIC has launched digital application tool ‘ANANDA Portal’ for agents.
  • ANANDA is an acronym for Atma Nirbhar Agents NewBusiness Digital Application.
  • LIC: Headquarters: Mumbai || Chairperson: M R Kumar
  • Question 10: Vijayanagara to become Karnataka’s _________ district.
    A. 32nd
    B. 31st
    C. 33rd
    D. 34th

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Vijayanagara to become Karnataka’s 31st district
  • It is named after the Vijayanagara empire that ruled from this region.
  • Daily Current Affairs: 21st 22nd November

    Daily Current Affairs 21st-22nd November 2020 Current Affairs Quiz 21st-22nd November 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest