Current Affairs Quiz 22 November 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 22 November 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 22 November 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 22 November 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 22 November 2018

Question 1: Where is the headquarter of INTERPOL?
A. France
B. Germany
C. England
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: A

The International Criminal Police Organization, more commonly known as Interpol, is the international organization that facilitates international police cooperation. || Headquarters: Lyon, France || Agency executives: Kim Jong Yang, President (acting); Jürgen Stock, Secretary General || Governing body: INTERPOL General Assembly || Abbreviation: ICPO-INTERPOL

Question 2: _________ will host the next meeting of BASIC in 2019.
A. South Africa
B. China
C. India
D. Brazil

Answer and Explanation

Answer: D

Brazil will host the next meeting of BASIC in 2019.

Question 3: WhatsApp has appointed __________ as its first India head for WhatsApp.
A. Abhijit Bose
B. Abhijit Basu
C. Abhijit Vasu
D. Abhijit Bakshi

Answer and Explanation

Answer: A

WhatsApp has appointed ‘Abhijit Bose’ as its first India head for WhatsApp.

Question 4: Bangladesh has clinched the 59th edition of the Subroto Cup International Football Tournament by defeating __________ in final.
A. India
B. Bhutan
C. Myanmar
D. Afghanistan

Answer and Explanation

Answer: D

Bangladesh has clinched the 59th edition of the Subroto Cup International Football Tournament. Bangladesh has defeated Afghanistan to 1-0 in the final.

Question 5: ‘Waste to Art’ museum was inaugurated by CM Naveen Patnaik in __________.
A. Bhubaneswar
B. Cuttack
C. Rourkela
D. Puri

Answer and Explanation

Answer: A

‘Waste to Art’ museum was inaugurated by CM Naveen Patnaik in Bhubaneswar.

Question 6: Andhra Pradesh is building India’s first ‘Justice City’ within the capital ___________.
A. Hyderabad
B. Vizag
C. Amaravati
D. Vijayawada

Answer and Explanation

Answer: C

Andhra Pradesh is building India’s first ‘Justice City’ within the capital Amaravati.

Question 7: PM Modi has laid The foundation stone of ____________ Skill University in Gurugram district.
A. Shri Vankateshwara
B. Shri Vishweshwera
C. Shri Vishwakarma
D. Shri Vishwamaya

Answer and Explanation

Answer: C

PM Modi has laid the foundation stone of Shri Vishwakarma Skill University at Dudhola (village) in Palwal from Sultanpur in Gurugram district.

Question 8: The 23rd annual World Television Day was observed on _________.
A. November 21
B. November 23
C. November 25
D. November 22

Answer and Explanation

Answer: A

The 23rd annual World Television Day was observed on November 21.It came to its inception in December 1996 by United Nations General Assembly (UNGA).

Question 9: What is the Currency of Azerbaijan?
A. Azerbai Riyal
B. Dinar
C. Azerbai Baht
D. Manat

Answer and Explanation

Answer: D

Azerbaijan:- Capital: Baku || Currency: Manat

Question 10: The BASIC countries are a bloc of four large newly industrialized countries – Brazil, South Africa, India and China – formed by an agreement in ________.
A. 2010
B. 2009
C. 2011
D. 2014

Click here to learn more

Answer: B

The BASIC countries (also Basic countries or BASIC) are a bloc of four large newly industrialized countries – Brazil, South Africa, India and China – formed by an agreement on 28 November 2009.

Daily Current Affairs: 22 November

General Knowledge Tests for November-2018
Happy Learning!
Nov.-1Nov.-2Nov.-3Nov.-4Nov.-5
Nov.-6Nov.-7Nov.-8Nov.-9Nov.-10
Nov.-11Nov.-12Nov.-13Nov.-14Nov.-15
Nov.-16Nov.-17Nov.-18Nov.-19Nov.-20
Nov.-21Nov.-22

Daily Current Affairs 22 November 2018 Current Affairs Quiz 22 November 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest