Current Affairs Quiz 22 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 22 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 22 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 22 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 22 November 2019

Question 1:Government of India has approved the establishment of the National Institute for Sowa-Rigpa in ___________.
A. Leh
B. Jammu
C. Srinagar
D. Shimla

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has approved the establishment of the National Institute for Sowa-Rigpa in Leh, Ladakh.

Question 2:_______________ Government has approved Arundhati scheme to provide 1 Tola Gold to Brides free of cost.
A. West Bengal
B. Assam
C. Uttar Pradesh
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: B

Assam Government has approved Arundhati scheme to provide 1 Tola Gold to Brides free of cost.

Question 3:Lieutenant Colonel _____________ has been appointed as Indian Army’s first female Judge Advocate General officer to be deployed on a foreign mission.
A. Rashmi Singh
B. Shikha Sharma
C. Chanda Kumari
D. Jyoti Sharma

Answer and Explanation

Answer: D

Lieutenant Colonel Jyoti Sharma has been appointed as Indian Army’s first female Judge Advocate General officer to be deployed on a foreign mission. She will serve the Government of Seychelles as a legal expert.

Question 4:Indian sand artist Sudarsan Pattnaik from Odisha has received the ____________ Golden Sand Art Award 2019.
A. Italian
B. Spanish
C. German
D. French

Answer and Explanation

Answer: A

Indian sand artist Sudarsan Pattnaik from Odisha has received the Italian Golden Sand Art Award 2019.

Question 5:_____________ has conducted a successful launch of surface-to-surface ballistic missile Shaheen-1.
A. Afghanistan
B. Iraq
C. Iran
D. Pakistan

Answer and Explanation

Answer: D

Pakistan has conducted a successful launch of surface-to-surface ballistic missile Shaheen-1.

Question 6:Defence Minister Rajnath Singh attended the ASEAN Defence Ministers Meeting Plus (ADMM Plus) in ____________.
A. Indonesia
B. Malaysia
C. Thailand
D. Vietnam

Answer and Explanation

Answer: C

Defence Minister Rajnath Singh attended the ASEAN Defence Ministers Meeting Plus (ADMM Plus) in Bangkok, Thailand.

Question 7:The 12th edition of Urban Mobility India Conference and Expo 2019 was held in __________.
A. Hyderabad
B. Jaipur
C. Lucknow
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: C

The 12th edition of Urban Mobility India Conference and Expo 2019 was held in Lucknow.

Question 8:__________ was named PETA India’s ‘Person of the Year for 2019’.
A. Virat Kohli
B. Hardik Pandya
C. Rohit Sharma
D. MS Dhoni

Answer and Explanation

Answer: A

Virat Kohli was named PETA India’s ‘Person of the Year for 2019’. People for the Ethical Treatment of Animals is an American animal rights organization based in Norfolk, Virginia, and led by Ingrid Newkirk, its international president.

Question 9:Wrestler _____________ has been conferred ‘Indian Personality of the Year Award’ (Sports) at the Indo Arab Leaders Summit & Awards 2019 in Dubai.
A. Sushil Kumar
B. Deepa Malik
C. Bajrang Punia
D. Yogeshwar Dutt

Answer and Explanation

Answer: C

Wrestler Bajrang Punia has been conferred ‘Indian Personality of the Year Award’ (Sports) at the Indo Arab Leaders Summit & Awards 2019 in Dubai.

Question 10:________________ has topped the ranking for tap water quality while Delhi is at the bottom in the ‘Tap Water Quality’ study was conducted as per directions of the Ministry of Consumer Affairs Food & Public Distribution.
A. Chennai
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: B

Mumbai has topped the ranking for tap water quality while Delhi is at the bottom, with 11 out of 11 samples failing on 19 parameters. The ‘Tap Water Quality’ study was conducted as per directions of the Ministry of Consumer Affairs Food & Public Distribution to check the quality of piped drinking water being supplied in the country in keeping with the objectives of the Jal Jeevan Mission.

Daily Current Affairs: 22 November

General Knowledge Tests for November-2019
Happy Learning!
November-1November-2November-3November-4November-5
November-6November-7November-8November-9November-10
November-11November-12November-13November-14November-15
November-16November-17November-18November-19November-20
November-21November-22November-23November-24November-25
November-26November-27November-28November-29November-30

Daily Current Affairs 22 November 2019 Current Affairs Quiz 22 November 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest