Current Affairs Quiz 23rd 24th November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23rd 24th November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 23rd 24th November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 23rd 24th November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 23rd 24th November 2020

Question 1:Daniil Medvedev of _________ beat Dominic Thiem of Austria to win the 2020 ATP Tour Finals, held in London.
A. Russia
B. Japan
C. France
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: A

  • Daniil Medvedev of Russia beat Dominic Thiem of Austria to win the 2020 ATP Tour Finals, held in London.
  • In the doubles final, Dutch-Croatian duo Wesley Koolhof and Nikola Mektic claimed their first title together.
  • Question 2: The 27th edition of India – _______ Bilateral Maritime Exercise SIMBEX-20 has concluded.
    A. Malaysia
    B. Singapore
    C. Indonesia
    D. Australia

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The 27th edition of India – Singapore Bilateral Maritime Exercise SIMBEX-20 has concluded.
  • Chief of Naval Staff: Admiral Karambir Singh.
  • Question 3:Which of the following cities has topped EIU’s Worldwide Cost of Living (WCOL) Index 2020?
    A. Landon
    B. Zurich
    C. Hong Kong
    D. Paris

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The Economist Intelligence Unit (EIU) has released ‘Worldwide Cost of Living (WCOL)’ report of the World’s Most Expensive Cities in 2020
  • Top Three
  • 1. Hong Kong
  • 2. Paris
  • 3. Zurich
  • Economist Intelligence Unit Headquarters: London, United Kingdom.
  • Question 4:Actor _________ has been honoured with the 2020 Aditya Vikram Birla Kalashikhar Puraskar at annual Sangit Kala Kendra Awards.
    A. Anupam Kher
    B. Naseeruddin Shah
    C. Shekhar Kapoor
    D. Jitendra

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Actor Naseeruddin Shah has been honoured with the 2020 Aditya Vikram Birla Kalashikhar Puraskar at annual Sangit Kala Kendra Awards.
  • The Aditya Vikram Birla Kalashikhar and Kalakiran Puraskar awards, were instituted in 1996 by the Sangeet Kala Kendra.
  • Question 5:Former ___________ Chief Minister Tarun Gogoi has passed away.
    A. Assam
    B. Tripura
    C. Sikkim
    D. Nagaland

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Former Assam Chief Minister Tarun Gogoi has passed away.
  • Tarun Gogoi was an Indian politician who served as the Chief Minister of Assam from 2001 to 2016. He was a member of the Indian National Congress and led the party to a record three consecutive electoral victories and was the longest serving Chief Minister of the state.
  • Question 6:The 2020 Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Economic Leaders’ Meeting was held under the Chairmanship of ___________.
    A. Malaysia
    B. Singapore
    C. Indonesia
    D. Australia

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The 2020 Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Economic Leaders’ Meeting was held under the Chairmanship of Malaysia.
  • The Asia-Pacific Economic Cooperation is an inter-governmental forum for 21 member economies in the Pacific Rim that promotes free trade throughout the Asia-Pacific region.
  • Headquarters: Singapore || Founder: Bob Hawke || Founded: November 1989, Canberra, Australia
  • Question 7:India will host the Summit of the G20 Group in ________.
    A. 2024
    B. 2022
    C. 2023
    D. 2025

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India will host the Summit of the G20 Group in 2023.
  • G20 Summit be hosted by Italy in 2021, Indonesia in 2022, India in 2023 and Brazil in 2024.
  • Question 8:The 15th G20 Summit was held under the chairmanship of _________.
    A. France
    B. Japan
    C. UAE
    D. Saudi Arabia

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The 15th G20 Summit was held under the chairmanship of Saudi Arabia.
  • Theme: ‘Realising the Opportunities of the 21st Century for All’.
  • Italy will take over the Presidency of the 16th G20 on 1st December 2020.
  • Question 9:_________ forest department has set-up India’s first ‘Moss Garden’.
    A. Karnataka
    B. Sikkim
    C. Himachal Pradesh
    D. Uttarakhand

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Uttarakhand forest department has set-up India’s first ‘Moss Garden’ in Nainital district.
  • Uttarakhand Chief Minister: Trivendra Singh Rawat || Governor of Uttarakhand: Baby Rani Maurya.
  • Question 10:India has become _________ nation to get International Maritime Organisation nod for Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS).
    A. 5th
    B. 4th
    C. 6th
    D. 7th

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India has become 4th nation to get International Maritime Organisation nod for Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS).
  • The International Maritime Organization is a specialised agency of the United Nations responsible for regulating shipping. The IMO was established following agreement at a UN conference held in Geneva in 1948 and the IMO came into existence ten years later, meeting for the first time in 1959.
  • Daily Current Affairs: 23rd 24th November

    Daily Current Affairs 23rd-24th November 2020 Current Affairs Quiz 23rd-24th November 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest