Current Affairs Quiz 24 November 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24 November 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24 November 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24 November 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 24 November 2018

Question 1: The Bombay Stock Exchange is an Indian stock exchange located at Dalal Street, Mumbai. Established in ____________.
A. 1891
B. 1869
C. 1875
D. 1885

Answer and Explanation

Answer: C

The Bombay Stock Exchange is an Indian stock exchange located at Dalal Street, Mumbai. Established in 1875, the BSE is Asia’s first stock exchange. The BSE is the world’s 10th largest stock exchange with an overall market capitalization of more than $2.3 trillion on as of April 2018.

Question 2: Tripura will host the 7th International Tourism Mart at Agartala, Tripura. What is the theme of the Event?
A. Adventurous Tourism
B. Adventure Tourism
C. Adventure Tourist
D. Adventurous Tourist

Answer and Explanation

Answer: B

Tripura will host the 7th International Tourism Mart at Agartala, Tripura.Theme :- ‘Adventure Tourism’.

Question 3: Govt. has decided to mark the remembrance of 100 years of the historical Jallianwalla Bagh Massacre next year __________, 2019.
A. 13th March
B. 13th June
C. 13th April
D. 13th May

Answer and Explanation

Answer: C

Govt. has decided to mark the remembrance of 100 years of the historical Jallianwalla Bagh Massacre next year 13th April, 2019.

Question 4: Andhra Pradesh has the highest employability in list of India Skills Report 2019, followed by __________ and Haryana.
A. Rajasthan
B. Karnataka
C. Telangana
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

Andhra Pradesh has the highest employability in list of India Skills Report 2019, followed by Rajasthan and Haryana.

Question 5: Singer Nahid Afrin (Assam) has been appointed as the first ‘Youth Advocate’ of the NE region by the __________.
A. UNICEF
B. UNESCO
C. UNGP
D. UNGA

Answer and Explanation

Answer: A

Singer Nahid Afrin(Assam) has been appointed as the first ‘Youth Advocate’ of the NE region by the UNICEF.

Question 6: Reliance Jio will replace ____________ as the telecom service provider for Indian Railways from January 1, 2019.
A. BSNL
B. Vodafone
C. Airtel
D. Idea

Answer and Explanation

Answer: C

Reliance Jio will replace Airtel as the telecom service provider for Indian Railways from January 1, 2019 as connections used by railway employees in the Closed User Group.

Question 7: Azim Premji has honoured ___________ India Leadership Awards 2018, Lifetime Achievement.
A. INSTEAD
B. Fortune
C. Forbes
D. WEF

Answer and Explanation

Answer: C

Azim Premji has honoured Forbes India Leadership Awards 2018, Lifetime Achievement.

Question 8: BSE is a free-float market-weighted stock market index of _____________ well-established and financially sound companies listed on Bombay Stock Exchange.
A. 50
B. 30
C. 25
D. 40

Answer and Explanation

Answer: B

BSE is a free-float market-weighted stock market index of 30 well-established and financially sound companies listed on Bombay Stock Exchange.

Question 9: Former Chelsea striker Didier Drogba has announced his retirement from all format of Football. He Hails from __________.
A. Senegal
B. Sudan
C. Ghana
D. Ivory Coast

Answer and Explanation

Answer: D

Former Chelsea striker Didier Drogba has announced his retirement from all format of Football.He had made 100 appearances for Ivory Coast.

Question 10: Who is the President of BCCI?
A. CK Vineeth
B. CK Khanna
C. Rahul Johri
D. Sharad Panwar

Answer and Explanation

Answer: B

President: C.K. Khanna || Headquarters: Mumbai || Chief Exec: Rahul Johri || Secretary: Amitabh Chaudhary || Founded: December 1928 || Women’s coach: Ramesh Powar

Daily Current Affairs: 24 November

General Knowledge Tests for November-2018
Happy Learning!
Nov.-1Nov.-2Nov.-3Nov.-4Nov.-5
Nov.-6Nov.-7Nov.-8Nov.-9Nov.-10
Nov.-11Nov.-12Nov.-13Nov.-14Nov.-15
Nov.-16Nov.-17Nov.-18Nov.-19Nov.-20
Nov.-21Nov.-22Nov.-23Nov.-24

Daily Current Affairs 24 November 2018 Current Affairs Quiz 24 November 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest