Current Affairs Quiz 24 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 24 November 2019

Question 1:____________ won the Davis Cup 2019 title (Tennis) defeating Canada in the final by 2–0.
A. Spain
B. Serbia
C. Germany
D. USA

Answer and Explanation

Answer: A

Spain won the Davis Cup 2019 title (Tennis) defeating Canada in the final by 2–0.

Question 2:Lieutenant Shivangi has become the first-ever woman pilot for Indian Navy.
A. Lieutenant Shivani
B. Lieutenant Shivangi
C. Lieutenant Shubhangi
D. Lieutenant Shubhi

Answer and Explanation

Answer: B

Lieutenant Shivangi has become the first-ever woman pilot for Navy.

Question 3:Which is the top-ranked state under the Swachh Survekshan Grameen 2019 awards?
A. Tamil Nadu
B. Gujarat
C. Kerala
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: A

Top-ranked state: Tamil Nadu || Top-ranked district: Peddapalli of Telangana || State with the maximum citizen participation: Uttar Pradesh.

Question 4:The Supreme Commander of Indian Armed Forces, President Ram Nath Kovind awarded President’s Colour to Indian Naval Academy (INA)____________.
A. Kerala
B. Telangana
C. Maharashtra
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

The Supreme Commander of Indian Armed Forces, President Ram Nath Kovind awarded President’s Colour to Indian Naval Academy (INA), Ezhimala at Kochi, Kerala.

Question 5:National Cadet Corps observed its 71st Raising Day on 24 November. Who is the Director General of National Cadet Corps?
A. Ashish Deewan
B. Rajiv Chopra
C. Ashish Ranjan
D. Rajeev Chopra

Answer and Explanation

Answer: D

Motto: Unity and discipline || Director General: Lt Gen Rajeev Chopra || Founder: Government of the United Kingdom || Founded: 16 April 1948 || Headquarters location: New Delhi || Role: Student Uniformed Group

Question 6:Swedish Climate Activist _____________ was awarded International Children’s Peace Prize by the Dutch Kids Right Organization.
A. Beata Thunberg
B. Malena Ernman
C. Greta Thunberg
D. Svante Thunberg

Answer and Explanation

Answer: C

Swedish Climate Activist Greta Thunberg was awarded International Children’s Peace Prize by the Dutch Kids Right Organization.

Question 7:_______________ has named ‘Climate Emergency’ as its 2019 Word of the Year.
A. Cambridge Dictionary
B. Collins English Dictionary
C. Oxford Dictionary
D. Longman Dictionary

Answer and Explanation

Answer: C

Oxford Dictionary has named ‘Climate Emergency’ as its 2019 Word of the Year.

Question 8:Where is the headquarter of National Investigation Agency?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Hyderabad
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: A

Agency executive: YC Modi, IPS, Director General || General nature: Federal law enforcement || Headquarters: New Delhi || Elected officer responsible: Amit Shah, Minister of Home Affairs || Founder: Radha Vinod Raju || The National Investigation Agency is a central agency established by the Indian Government to combat terror in India. It acts as the Central Counter Terrorism Law Enforcement Agency. The agency is empowered to deal with terror related crimes across states without special permission from the states.

Question 9:_______________ has installed first of its kind high-end Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) Machine named ‘Third Umpire’.
A. Kolkata
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Kolkata has installed first of its kind high-end Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) Machine named ‘Third Umpire’.

Question 10:______________ has superseded DHFL board to initiate the process of resolution of the company under the Insolvency and Bankruptcy rules.
A. NHB
B. RBI
C. NABARD
D. SEBI

Answer and Explanation

Answer: B

RBI has superseded DHFL board to initiate the process of resolution of the company under the Insolvency and Bankruptcy rules.

Daily Current Affairs: 24 November

General Knowledge Tests for November-2019
Happy Learning!
November-1November-2November-3November-4November-5
November-6November-7November-8November-9November-10
November-11November-12November-13November-14November-15
November-16November-17November-18November-19November-20
November-21November-22November-23November-24November-25
November-26November-27November-28November-29November-30

Daily Current Affairs 24 November 2019 Current Affairs Quiz 24 November 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest