Current Affairs Quiz 25th 26th November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 25th 26th November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 25th 26th November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 25th 26th November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 25th 26th November 2020

Question 1:___________ has flagged off Heavy Weight Torpedo (HWT), Varunastra.
A. ISRO
B. DRDO
C. HAL
D. Bharat Dynamics

Answer and Explanation

Answer: B

  • Defence Research and Development has flagged off Heavy Weight Torpedo (HWT), Varunastra.
  • Defence Research and Development (DRDO) Chairman G Satheesh Reddy
  • Question 2:The ________’s Delhi Crime has won the Best Drama Series award at the 48th International Emmy Awards 2020.
    A. Hotstar
    B. Netflix
    C. Sony Liv
    D. Amazon Prime

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The Netflix’s Delhi Crime has won the Best Drama Series award at the 48th International Emmy Awards 2020.
  • Delhi Crime is the first web-series from India to win an International Emmy Award.
  • Question 3: Pilibhit Tiger Reserve of ________ gets global award “TX2” for doubling tiger population by UNDP’s (United Nations Development Program).
    A. Punjab
    B. Rajasthan
    C. Uttar Pradesh
    D. Karnataka

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Pilibhit Tiger Reserve gets global award “TX2” for doubling tiger population by UNDP’s (United Nations Development Program).
  • The Pilibhit Tiger Reserve is situated in the Pilibhit district and Shahjahanpur District of Uttar Pradesh, forming part of the Terai Arc Landscape, in the upper Gangetic Plain Biogeographic Province.
  • Question 4:The __________ is celebrated as Constitution Day or Samvidhan Diwas in India.
    A. 26 November
    B. 27 November
    C. 28 November
    D. 29 November

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The 26 November is celebrated as Constitution Day or Samvidhan Diwas in India.
  • On this day, In 1949, the constitution was adopted which came into force on January 26, 1950
  • Question 5:November 26 is celebrated as National __________ Day in India.
    A. Milk
    B. Sugarcane
    C. Water
    D. Silk

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • November 26 is celebrated as National Milk Day in India.
  • Aim: To commemorate the birthday of the father of India’s White Revolution, Dr Verghese Kurien
  • World Milk Day is observed on 1 June every year by the United Nations.
  • Question 6:The United Nations General Assembly has designated _________- as the International Day for the Elimination of Violence Against Women.
    A. November 23
    B. November 24
    C. November 25
    D. November 26

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The United Nations General Assembly has designated November 25 as the International Day for the Elimination of Violence Against Women.
  • Theme: ‘Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!’.
  • Question 7:___________’s Greg Barclay has been elected new ICC Chairman replacing Imran Khwaja, who is currently the interim chairman.
    A. South Africa
    B. Australia
    C. New Zealand
    D. England

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • New Zealand’s Greg Barclay has been elected new ICC Chairman replacing Imran Khwaja, who is currently the interim chairman.
  • CEO of ICC: Manu Sawhney || Headquarters of ICC: Dubai, United Arab Emirates.
  • Question 8:_________ has launched a historic mission ‘Chang’e 5’ to the moon to collect first lunar samples.
    A. Russia
    B. Japan
    C. South Korea
    D. China

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • China has launched a historic mission ‘Chang’e 5’ to the moon to collect first lunar samples.
  • only two nations, the US and the Soviet Union have been able to collect the lunar sample.
  • Question 9: The _______ edition of prestigious National science film festival has started.
    A. 13th
    B. 12th
    C. 11th
    D. 10th

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The 10th edition of prestigious National science film festival has started.
  • The festival offers a unique platform to showcase the science films made by professionals, amateur and student filmmakers under various themes.
  • Question 10:Union Minister for Electronics and Information Technology, Ravi Shankar Prasad has launched International version of __________ App.
    A. UMANG
    B. VAANI
    C. SAMADHAN
    D. YOJANA

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Union Minister for Electronics and Information Technology, Ravi Shankar Prasad has launched International version of UMANG App.
  • UMANG (Unified Mobile Application for New-age Governance) is developed by Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) and National e-Governance Division (NeGD) to drive Mobile Governance in India.
  • Daily Current Affairs: 25th 26th November

    Daily Current Affairs 25th-26th November 2020 Current Affairs Quiz 25th-26th November 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest