Current Affairs Quiz 26 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 26 November 2019

Question 1:Where is the headquarter of The Survey of India?
A. Dehradun
B. Lucknow
C. Jaipur
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: A

The Survey of India is India’s central engineering agency in charge of mapping and surveying. Set up in 1767 to help consolidate the territories of the British East India Company, it is one of the oldest Engineering Departments of the Government of India. Headquarters: Dehradun || Founder: East India Company || Founded: 1767

Question 2:Sangai Festival 2019 has started in ___________.
A. Nagaland
B. Manipur
C. Tripura
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: B

Sangai Festival 2019 has started in Manipur. It is named after the Manipur’s State Animal, Sangai, the brow-antlered deer.

Question 3:______________ will host the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Forum of Young Scientists and Innovators in 2020.
A. Japan
B. Pakistan
C. China
D. India

Answer and Explanation

Answer: D

India will host the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Forum of Young Scientists and Innovators in 2020.

Question 4:_______________ has emerged as India’s highest ranked city at 83rd among 113 cities in The Prosperity & Inclusion City Seal and Awards (PICSA) Index.
A. Bengaluru
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

Bengaluru has emerged as India’s highest ranked city at 83rd among 113 cities in The Prosperity & Inclusion City Seal and Awards (PICSA) Index.

Question 5:________________ has entered into a definitive agreement to acquire IDBI Asset Management Ltd and IDBI Mutual Fund Trustee Company Ltd.
A. Cholamandalam Investment and Finance Ltd.
B. Bajaj Finserv Ltd.
C. Manappuram Finance Ltd.
D. Muthoot Finance Ltd.

Answer and Explanation

Answer: A

Muthoot Finance Ltd has entered into a definitive agreement to acquire IDBI Asset Management Ltd and IDBI Mutual Fund Trustee Company Ltd.

Question 6:______________ has expanded the scope of Special Non-Resident Rupee Accounts (SNRR account) by permitting non-residents to open such account.
A. NHB
B. NABARD
C. RBI
D. SEBI

Answer and Explanation

Answer: C

RBI has expanded the scope of Special Non-Resident Rupee Accounts (SNRR account) by permitting non-residents to open such account.

Question 7:Reliance Industries has overtaken _______________ to become the sixth-largest energy company in the world.
A. BHP
B. Chevron Corporation
C. British Petroleum Company
D. PKN Orlen

Answer and Explanation

Answer: C

Reliance Industries has overtaken British Petroleum Company to become the sixth-largest energy company in the world.

Question 8:Eliud Kipchoge of ____________ has been awarded with the World Male Athlete of the Year by World Athletics (IAAF).
A. Kenya
B. Tanzania
C. Uganda
D. Ethiopia

Answer and Explanation

Answer: A

Eliud Kipchoge of Kenya has been awarded with the World Male Athlete of the Year by World Athletics (IAAF).

Question 9:________________ of Real Madrid has been awarded the Golden Foot Award 2019.
A. Eden Hazard
B. Toni Kroos
C. Sergio Ramos
D. Luka Modric

Answer and Explanation

Answer: D

Luka Modric (Croatia) of Real Madrid has been awarded the Golden Foot Award 2019.

Question 10:American-Indian rapper ____________ has become first Indian to host 2019 American Music Awards.
A. Deepak Chopra
B. Raja Kumari
C. Anoop Desai
D. Norah Jones

Answer and Explanation

Answer: B

American-Indian rapper Raja Kumari has become first Indian to host 2019 American Music Awards.

Daily Current Affairs: 26 November

Daily Current Affairs 26 November 2019 Current Affairs Quiz 26 November 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest