Current Affairs Quiz 27 November 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27 November 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 27 November 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 27 November 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 27 November 2018

Question 1: Who is the Head of NDMA?
A. President
B. Prime Minister
C. Minister of Home Affairs
D. Vice Chairman of Niti Aayog

Answer and Explanation

Answer: B

NDMA :- Headquarters: India || Founded: 30 May 2005 || Agency executive: Narendra Modi, Prime Minister || Parent department: Ministry of Home Affairs || Jurisdiction: India || Type of business: Ministry

Question 2: The 2018 Syed Modi International Badminton Championships was held at _____________ .
A. New Delhi
B. Lucknow
C. Hyderabad
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: B

The 2018 Syed Modi International Badminton Championships venue: Babu Banarasi Das Indoor Stadium, Lucknow.

Question 3: Where is the headquarter of ADB?
A. Philippines
B. Bangladesh
C. Indonesia
D. Malaysia

Answer and Explanation

Answer: A

ADB :- Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Takehiko Nakao || Founded: 19 December 1966 || Membership: 67 countries || Purpose: Economic development

Question 4: Lewis Hamilton is a British racing driver who races in Formula One for ___________ AMG Petronas.
A. Ferrari
B. Force One
C. BMW
D. Mercedes

Answer and Explanation

Answer: D

Lewis Hamilton is a British racing driver who races in Formula One for Mercedes AMG Petronas.

Question 5: Netherlands has defeated _________ and won FIH Women’s Hockey Champions Trophy in Changzhou China.
A. Argentina
B. China
C. Australia
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: C

Netherlands has outclassed Australia and won FIH Women’s Hockey Champions Trophy in Changzhou China.

Question 6: RBI has reduced The mandatory hedging provision to __________ from 100% in External Commercial Borrowing Norms.
A. 78%
B. 72%
C. 70%
D. 75%

Answer and Explanation

Answer: C

RBI has reduced mandatory hedging provision to 70% from 100% in External Commercial Borrowing Norms.

Question 7: President Kovind has appointed Sunil Arora as the new Chief Election Commissioner and He will replace __________.
A. SK Rawat
B. DP Rawat
C. OP Rawat
D. SS Rawat

Answer and Explanation

Answer: C

President Kovind has appointed Sunil Arora as the new Chief Election Commissioner and He will replace OP Rawat.

Question 8: All the dairy majors of the country with Indian Dairy Association, resolved to observe Kurien’s birthday, November 26, as National Milk Day in _________.
A. 2014
B. 2012
C. 2013
D. 2015

Answer and Explanation

Answer: A

In 2014, all the dairy majors of the country, along with the Indian Dairy Association, resolved to observe Kurien’s birthday, November 26, as National Milk Day.

Question 9: ___________ will become the First US state to accept taxes by businesses in Bitcoin.
A. Ohio
B. Oklahoma
C. Texas
D. Idaho

Answer and Explanation

Answer: A

Ohio will become the First US state to accept taxes by businesses in Bitcoin.

Question 10: The Indian Govt. will inject Rs _________ crore in Public Sector Undertaking Banks by March.
A. 44,000
B. 42,000
C. 43,000
D. 45,000

Answer and Explanation

Answer: B

The Govt. will inject Rs 42,000 crore in Public Sector Undertaking Banks by March.

Daily Current Affairs: 27 November

General Knowledge Tests for November-2018
Happy Learning!
Nov.-1Nov.-2Nov.-3Nov.-4Nov.-5
Nov.-6Nov.-7Nov.-8Nov.-9Nov.-10
Nov.-11Nov.-12Nov.-13Nov.-14Nov.-15
Nov.-16Nov.-17Nov.-18Nov.-19Nov.-20
Nov.-21Nov.-22Nov.-23Nov.-24Nov.-25
Nov.-26Nov.-27

Daily Current Affairs 27 November 2018 Current Affairs Quiz 27 November 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest