Current Affairs Quiz 27 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 27 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 27 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 27 November 2019

Question 1:Constitution Day, also known as Samvidhan Divas, is celebrated in India on ____________ every year to commemorate the adoption of the Constitution of India.
A. 26 November
B. 27 November
C. 28 November
D. 29 November

Answer and Explanation

Answer: A

Constitution Day, also known as Samvidhan Divas, is celebrated in India on 26 November every year to commemorate the adoption of the Constitution of India.

Question 2: _____________ assumed charge as Secretary, Overseas Indian Affairs in the Ministry of External Affairs.
A. Syed Akbaruddin
B. Vikas Swarup
C. Raveesh Kumar
D. Nirupama Rao

Answer and Explanation

Answer: B

Vikas Swarup assumed charge as Secretary, Overseas Indian Affairs in the Ministry of External Affairs.

Question 3:_____________ has been bestowed with the ‘Golden Peacock Award for Sustainability’ 2019 during the 19th International Conference on Corporate Governance & Sustainability held in London.
A. NTPC
B. ONGC
C. BHEL
D. BARC

Answer and Explanation

Answer: A

NTPC Ltd has been bestowed with the ‘Golden Peacock Award for Sustainability’ 2019 during the 19th International Conference on Corporate Governance & Sustainability held in London.

Question 4:Floating school project of _____________ wins Aga Khan Architecture Award.
A. Afghanistan
B. Pakistan
C. Maldives
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: D

Floating school project of Bangladesh wins Aga Khan Architecture Award.

Question 5:National Milk Day is celebrated across India on November 26 every year to mark the birthday of _____________.
A. E Sreedharan
B. Kishibhai Patel
C. MS Swaminathan
D. Verghese Kurien

Answer and Explanation

Answer: D

National Milk Day is celebrated across India on November 26 every year to mark the birthday of Dr Verghese Kurien.

Question 6:Where is the headquarter of Ashok Leyland?
A. Kolkata
B. Mumbai
C. Chennai
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: C

Parent organization: Hinduja Group || Headquarters: Chennai || Founder: Raghunandan Saran || Ashok Leyland is an Indian automobile company headquartered in Chennai, India. It is owned by the Hinduja Group. Founded in 1948, it is the second largest commercial vehicle manufacturer in India, fourth largest manufacturer of buses in the world and 10th largest manufacturer of trucks globally.

Question 7:Indian Railways has signed an agreement with __________ to focus on Digitisation, Green Transport etc.
A. NATO
B. Russia
C. European Union
D. USA

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Railways has signed an agreement with European Union to focus on Digitisation, Green Transport etc.

Question 8:Indian Railway Institute of Financial Management (IRIFM) has been set up by Indian Railway in ____________.
A. Kolkata
B. Mumbai
C. Chennai
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: D

Indian Railway Institute of Financial Management (IRIFM) has been set up by Indian Railway in Hyderabad, Telangana.

Question 9:Footballer ______________of Portugal has won the Golden Boy Award for 2019.
A. João Félix
B. Paulo Dybala
C. Bruno Fernandes
D. Antoine Griezmann

Answer and Explanation

Answer: A

Football João Félix of Portugal has won the Golden Boy Award for 2019.

Question 10: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated the National Tribal Craft Mela–2019 in ______________.
A. Puri
B. Bhubaneswar
C. Cuttack
D. Sambalpur

Answer and Explanation

Answer: B

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated the National Tribal Craft Mela–2019 in Bhubaneswar.

Daily Current Affairs: 27 November

Daily Current Affairs 27 November 2019 Current Affairs Quiz 27 November 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest