Content Ad 002

Current Affairs Quiz 27th November 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27th November 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 27th November 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 27th November 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 27th November 2023

 

 

Question 1:

Who unveiled the logo and mascot for Khelo India Para Games 2023?

A) Narendra Modi
B) Anurag Singh Thakur
C) Amit Shah
D) Nirmala Sitharaman

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Union Minister Anurag Singh Thakur unveiled the logo and mascot for the first-ever Khelo India Para Games 2023.

 

 

Question 2:

Where was the second floating CNG station inaugurated in Varanasi?

A) Dashashwamedh Ghat
B) Manikarnika Ghat
C) Ravidas Ghat
D) Assi Ghat

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The second floating CNG Mobile Refueling Unit in Varanasi was inaugurated at Ravidas Ghat by Minister Hardeep Singh Puri.

 

 

Question 3:

Which country is a focus in the reevaluation of India’s bilateral FTAs?

A) Thailand
B) Singapore
C) Malaysia
D) Indonesia

Answer and Explanation

Answer: B

Content Ad 03
  • Explanation: The Global Trade Research Initiative recommended a comprehensive review of India’s bilateral free trade agreements, specifically focusing on Singapore.

 

 

Question 4:

What anniversary is the National Cadet Corps celebrating in 2023?

A) 50th
B) 60th
C) 70th
D) 75th

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The National Cadet Corps (NCC) is set to celebrate its 75th anniversary on November 27, 2023.

 

 

Question 5:

Guru Nanak Jayanti in 2023 falls on which day?

A) November 27
B) November 28
C) November 26
D) November 29

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: In 2023, Guru Nanak Jayanti, also known as Gurpurab, will be observed on Monday, November 27.

 

 

Question 6:

Which author won the 2023 Booker Prize?

A) Paul Lynch
B) Chetna Maroo
C) Shehan Karunatilaka
D) Salman Rushdie

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Paul Lynch won the 2023 Booker Prize for his novel ‘Prophet Song’.

 

 

Question 7:

Who became the first Indian shooter to win a medal in 25m Rapid Fire at the ISSF World Cup Final?

A) Vijay Kumar
B) Jitu Rai
C) Anish Bhanwala
D) Gagan Narang

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Anish Bhanwala made history by becoming the first Indian shooter to clinch a medal in the men’s 25m Rapid Fire event at the ISSF World Cup Final.

 

 

Question 8:

Who won the Abu Dhabi Grand Prix, concluding their season with a 19th win?

A) Lewis Hamilton
B) Charles Leclerc
C) Max Verstappen
D) Sebastian Vettel

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Max Verstappen concluded his season with a win at the Abu Dhabi Grand Prix, securing his 19th win of the campaign.

 

Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update