Current Affairs Quiz 28 November 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 28 November 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 28 November 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 28 November 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 28 November 2018

Question 1: Where is the headquarter of The Federation of Motor Sports Clubs of India?
A. Chennai
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Chennai || Founded: 1971 || Membership: FIA, FIM || Type of business: Sports governing body

Question 2: Who is the founder of ISRO?
A. Homi Jahangir Bhabha
B. Vikram Sarabhai
C. RK Venkatraman
D. CV Raman

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Bengaluru }| Founder: Vikram Sarabhai || Founded: 15 August 1969 || Director: Kailasavadivoo Sivan || Subsidiary: Vikram Sarabhai Space Centre

Question 3: Where is the headquarter of Sun Pharmaceutical Industries Ltd ?
A. Mumbai
B. Pune
C. New Delhi
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Goregaon, Mumbai || Founder: Dilip Shanghvi || Subsidiaries: Ranbaxy Laboratories

Question 4: Federation of Indian Export Organisations is a trade promotion organisation in India, jointly established in 1965 by the ____________ of the Government of India and private trade and industry.
A. Ministry of Home Affairs
B. Ministry of Commerce
C. Planning Commission
D. Ministry of Rural Development

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: New Delhi || Agency executives: Ganesh Kumar Gupta, President; Dr. Ajay Sahai, DG & CEO || Founder: Ministry of Commerce and Industry || Founded: 1965 || Jurisdiction: India

Question 5: The 3-day Logix India 2019 will take place in _____________ from 31st January to 2nd February 2019.
A. Mumbai
B. Pune
C. New Delhi
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: C The 3-day Logix India 2019 will take place in New Delhi from 31st January to 2nd February 2019.

Question 6: Sun Pharmaceutical Industries Ltd. will acquire Pola Pharma of ___________ for around $1 million.
A. Korea
B. China
C. Japan
D. Hong Kong

Answer and Explanation

Answer: C

Sun Pharmaceutical Industries Ltd. will acquire Pola Pharma(Japan) for around $1 million.

Question 7: Croatia has defeated ___________ to win the Davis Cup for the second time.
A. USA
B. England
C. France
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: C

Croatia has defeated France to win the Davis Cup for the second time.

Question 8: _________ is country’s first hyper spectral imaging satellite for advanced earth observation.
A. HyISI
B. HeyIS
C. HyaIS
D. HysIS

Answer and Explanation

Answer: D

HysIS is country’s first hyper spectral imaging satellite for advanced earth observation.

Question 9: ___________ Govt. is out with lexicons of 21 rare tribal languages to prevent the extinction of tribal languages in circulation.
A. Chhattisgarh
B. Jharkhand
C. Madhya Pradesh
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: D

Odisha Govt. is out with lexicons of 21 rare tribal languages to prevent the extinction of tribal languages in circulation.

Question 10: Dipa Karmakar has won Bronze medal in the _________ event of Artistic Gymnastics World Cup in Cottbus, Germany.
A. Freestyle
B. Vault
C. Pole Vault
D. Balance Beam

Answer and Explanation

Answer: B

Dipa Karmakar has won Bronze medal in the Vault event of Artistic Gymnastics World Cup in Cottbus, Germany.

Daily Current Affairs: 28 November

General Knowledge Tests for November-2018
Happy Learning!
Nov.-1Nov.-2Nov.-3Nov.-4Nov.-5
Nov.-6Nov.-7Nov.-8Nov.-9Nov.-10
Nov.-11Nov.-12Nov.-13Nov.-14Nov.-15
Nov.-16Nov.-17Nov.-18Nov.-19Nov.-20
Nov.-21Nov.-22Nov.-23Nov.-24Nov.-25
Nov.-26Nov.-27Nov.-28

Daily Current Affairs 28 November 2018 Current Affairs Quiz 28 November 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest