Current Affairs Quiz 28 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 28 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 28 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 28 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 28 November 2019

Question 1:________________ Government has decided to declare Guru Ghasidas National Park in Koriya district as a tiger reserve.
A. Chhattisgarh
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

Chhattisgarh Government has decided to declare Guru Ghasidas National Park in Koriya district as a tiger reserve.

Question 2: The Winner for 2019 IFFHS World’s Best Playmaker Award is Footballer ___________.
A. Cristiano Ronaldo
B. Lionel Messi
C. Kylian Mbappé
D. Antoine Griezmann

Answer and Explanation

Answer: B

The Winner for 2019 IFFHS World’s Best Playmaker Award is Footballer Lionel Messi from Argentina/Barcelona FC.

Question 3:The central government has set the year _____________ as the deadline for complete eradication of filaria in the country.
A. 2021
B. 2022
C. 2023
D. 2024

Answer and Explanation

Answer: A

The central government has set the year 2021 as the deadline for complete eradication of filaria in the country.

Question 4:Weightlifter Jhilli Dalabehera from ____________will receive the 27th Ekalabya Award for 2019.
A. Chhattisgarh
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: C

Weightlifter Jhilli Dalabehera from Odisha will receive the 27th Ekalabya Award for 2019.

Question 5:Indian journalist _____________ is the recipients of International Press Freedom Award by Committee to Protect Journalists (CPJ).
A. Sweta Singh
B. Rana Ayyub
C. Roshni Singh
D. Neha Dixit

Answer and Explanation

Answer: A

Indian journalist Neha Dixit is the recipients of International Press Freedom Award by Committee to Protect Journalists (CPJ).

Question 6:Indian Navy will host military drill ‘Multilateral Naval Exercise (Milan 2020)’ in ____________.
A. January 2020
B. July 2020
C. March 2020
D. April 2020

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Navy will host military drill ‘Multilateral Naval Exercise (Milan 2020)’ in March 2020.

Question 7:Singer _____________ named ‘Billboard’ 2019 Woman of the Year.
A. Maggie Baird
B. Ariana Grande
C. Billie Eilish
D. Halsey

Answer and Explanation

Answer: C

Singer Billie Eilish named ‘Billboard’ 2019 Woman of the Year. Billie Eilish Pirate Baird O’Connell is an American singer and songwriter. Born and raised in Highland Park, Los Angeles.

Question 8:Where is the headquarter of United Nations World Tourism Organisation?
A. Belgium
B. Switzerland
C. France
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: D

Headquarters location: Madrid, Spain || Founded: October 1975 || Abbreviation: UNWTO || Area: Europe || Parent organization: United Nations Economic and Social Council || Heads: Zurab Pololikashvili, Taleb Rifai

Question 9:Chairman of Sundram Fasteners Ltd. Suresh Krishna was conferred the ‘Quality Ratna’ award by the CII Institute of Quality at its 27th Quality Summit held in _______________.
A. Bengaluru
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

Chairman of Sundram Fasteners Ltd. Suresh Krishna was conferred the ‘Quality Ratna’ award by the CII Institute of Quality at its 27th Quality Summit held in Bengaluru.

Question 10:Who has won the Fila Best CEO at Forbes India Leadership Award?
A. Ritesh Agarwal
B. Manu Kumar Jain
C. Suhas Gopinath
D. Kavita Shukla

Answer and Explanation

Answer: B

Manu Kumar Jain is a leading Indian entrepreneur and the Global Vice President of Xiaomi. He is also the Managing Director and CEO of Xiaomi India. Jain co-founded Jabong.com, a fashion and lifestyle e-commerce portal in India and served as its Managing Director from February 2012 to January 2014

Daily Current Affairs: 28 November

Daily Current Affairs 28 November 2019 Current Affairs Quiz 28 November 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest