Current Affairs Quiz 29 November 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29 November 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29 November 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29 November 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 29 November 2018

Question 1: Who is the Chairperson of G20?
A. Douglas Costa
B. Acenssio Bauchi
C. Mauricio Pothichino
D. Mauricio Macri

Answer and Explanation

Answer: D

Chairperson: Mauricio Macri || Formation: 26 September 1999 || Founded: 26 September 1999

Question 2: Which of the following is the Nodal Bank under PAiSA Portal?
A. Bank of Allahabad
B. Allahabad Bank
C. Allahabad Bank Pvt. Ltd.
D. Allahabad Housing Corp. Bank

Answer and Explanation

Answer: B

PAiSA Portal is developed by Allahabad Bank and was launched by Ministry of Housing.

Question 3: Arvind Saxena has been appointed as Chairman of UPSC, replacing __________.
A. Vinay Vittal
B. Vijay Mittal
C. Vinay Mittal
D. Vijay Vittal

Answer and Explanation

Answer: C

Arvind Saxena has been appointed as Chairman of UPSC, replacing Vinay Mittal.

Question 4: The International Gita Festival, 2018, will be organised in ________, Haryana.
A. Kuchaman
B. Indraprasth
C. Hissar
D. Kurukshetra

Answer and Explanation

Answer: D

The International Gita Festival, 2018, will be organised in Kurukshetra, Haryana.

Question 5: ____________ Pandit Keshav Ginde will be awarded Pandit Bhimsen Joshi Lifetime Achievement Award for Classical Music.
A. Tabla Player
B. Sarang Player
C. Sitar Player
D. Flaute Player

Answer and Explanation

Answer: D

Flautist Pandit Keshav Ginde will be awarded Pandit Bhimsen Joshi Lifetime Achievement Award for Classical Music.

Question 6: Which of the following is not member of G20?
A. Indonesia
B. Saudi Arabia
C. Malaysia
D. Turkey

Answer and Explanation

Answer: C

The G20 is an international forum for the governments and central bank governors from Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, the European Union, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, South Korea, Turkey, the United Kingdom, and the United States.

Question 7: Exercise KONKAN-18 is naval cooperation exercise between India and the United Kingdom, has started in _____________.
A. Kerala
B. Maharashtra
C. Goa
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: C

Exercise KONKAN-18 is naval cooperation exercise between India and the United Kingdom, has started in Goa.

Question 8:Which film has won Best Films award at the 49th International Film Festival of India?
A. Donbass
B. Dombras
C. Donbas
D. BPM (Beats per Minute)

Answer and Explanation

Answer: A

‘Donbass’ (a Ukrainian film) has won The Golden Peacock award at the 49th International Film Festival of India at Panaji, Goa

Question 9: Who is the President of CSIR?
A. Minister for Defence
B. Minister for Home Affairs
C. President
D. Prime Minister

Answer and Explanation

Answer: D

President: Prime Minister of India || Founded: 26 September 1942 || Founders: Shanti Swaroop Bhatnagar, Arcot Ramasamy Mudaliar

Question 10: What is the capital of Belarus?
A. Belarus City
B. Minsk
C. Belarusian City
D. Dushanbe

Answer and Explanation

Answer: B

Capital: Minsk || Dialing code: +375 || Currency: Belarusian ruble

Daily Current Affairs: 29 November

General Knowledge Tests for November-2018
Happy Learning!
Nov.-1Nov.-2Nov.-3Nov.-4Nov.-5
Nov.-6Nov.-7Nov.-8Nov.-9Nov.-10
Nov.-11Nov.-12Nov.-13Nov.-14Nov.-15
Nov.-16Nov.-17Nov.-18Nov.-19Nov.-20
Nov.-21Nov.-22Nov.-23Nov.-24Nov.-25
Nov.-26Nov.-27Nov.-28Nov.-29

Daily Current Affairs 29 November 2018 Current Affairs Quiz 29 November 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest