Current Affairs Quiz 29 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 29 November 2019

Question 1:The Surajkund International Crafts Mela 2020 will be organised at Surajkund, ___________.
A. Faridabad
B. Ghaziabad
C. Meerut
D. Noida

Answer and Explanation

Answer: A

The Surajkund International Crafts Mela 2020 will be organised at Surajkund, Faridabad.

Question 2:General ______________ will be the first Chief of Defence Staff for 2 years.
A. Birender Singh Dhanoa
B. Bipin Rawat
C. Sunil Lanba
D. Karambir Singh

Answer and Explanation

Answer: B

General BipinRawat will be the first Chief of Defence Staff for 2 years.

Question 3:Renowned _______________ Sudhir Dar passes away.
A. Painter
B. Cartoonist
C. Animator
D. Writer

Answer and Explanation

Answer: B

Sudhir Dar was an Indian cartoonist and illustrator. Starting with The Statesman in 1961, he went on to work as the political cartoonist with Hindustan Times from 1967 for over two decades. Subsequently, he joined The Pioneer and in 2000 started working as a freelancer.

Question 4:Former Prime Minister of _____________ Yasuhiro Nakasone has passed away.
A. Japan
B. China
C. South Korea
D. Thailand

Answer and Explanation

Answer: A

Former Prime Minister of Japan Yasuhiro Nakasone has passed away. Yasuhiro Nakasone was a Japanese politician who served as Prime Minister of Japan and President of the Liberal Democratic Party from 1982 to 1987. He was a member of the House of Representatives for more than 50 years.

Question 5:Royal Aeronautical Society, Landon has conferred the ‘Honorary Fellowship of the Society 2019’ to ____________ Chairman G Satheesh Reddy.
A. ISRO
B. DRDO
C. HAL
D. BARC

Answer and Explanation

Answer: B

Royal Aeronautical Society, Landon has conferred the ‘Honorary Fellowship of the Society 2019’ to DRDO Chairman G Satheesh Reddy.

Question 6: Movie ________________ has won the Golden Peacock Award at the 50th edition of International Film Festival of India 2019.
A. Speck
B. Tiny Piece
C. Particles
D. Fleck

Answer and Explanation

Answer: C

Movie ‘Particles’ has won the Golden Peacock Award at the 50th edition of International Film Festival of India 2019.

Question 7:International Day of Solidarity with the Palestinian People is observed on ____________.
A. 27th November
B. 28th November
C. 29th November
D. 30th November

Answer and Explanation

Answer: C

International Day of Solidarity with the Palestinian People is observed on 29th November.

Question 8:_________________ has become first NBFC to list commercial paper on bourses.
A. Aditya Birla Finance
B. Bajaj Finserv
C. Tata Capital
D. Muthoot Finance

Answer and Explanation

Answer: A

Aditya Birla Finance has become first NBFC to list commercial paper on bourses.

Question 9:________________ owner City Football Group (CFG) has decided to acquire 65% stake in Mumbai City FC of ISL.
A. Manchester City FC
B. Manchester United FC
C. Arsenal FC
D. Liverpool FC

Answer and Explanation

Answer: A

Manchester City FC owner City Football Group (CFG) has decided to acquire 65% stake in Mumbai City FC of ISL.

Question 10:International Centre for Automotive Technology has organized NuGen Mobility Summit 2019 in _____________.
A. Faridabad
B. Ghaziabad
C. Gurugram
D. Noida

Answer and Explanation

Answer: C

International Centre for Automotive Technology has organized NuGen Mobility Summit 2019 in Gurugram.

Daily Current Affairs: 29 November

Daily Current Affairs 29 November 2019 Current Affairs Quiz 29 November 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest