Content Ad 002

Current Affairs Quiz 2nd November 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2nd November 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 2nd November 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 2nd November 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 2nd November 2023

 

 

Question 1:

What was the total number of road accidents reported in India during 2022 according to the MoRTH report?

A) 3,50,000

B) 4,61,312

C) 5,00,000

D) 4,00,000

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The “Road Accidents in India-2022” report by the Ministry of Road Transport and Highways indicated that there were a total of 4,61,312 road accidents in India during 2022.

 

 

Question 2:

When is the International Day to End Impunity for Crimes against Journalists observed?

A) November 2

Content Ad 03

B) October 31

C) November 1

D) October 29

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The United Nations observes the International Day to End Impunity for Crimes against Journalists on November 2nd each year.

 

 

Question 3:

Which two countries participated in the joint military exercise ‘Exercise KAZIND-2023’?

A) India and Kazakhstan

B) India and Russia

C) India and China

D) India and the USA

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: ‘Exercise KAZIND-2023’ is a joint military exercise between India and Kazakhstan.

 

 

Question 4:

Which Indian city was designated as the UNESCO ‘City of Music’?

A) Kozhikode

B) Gwalior

C) Mumbai

D) Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Gwalior was designated as the UNESCO ‘City of Music’ by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO).

 

 

Question 5:

What word was named as the Word of the Year 2023 by Collins Dictionary?

A) AI

B) Blockchain

C) Pandemic

D) Sustainability

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Collins Dictionary named “AI” (Artificial Intelligence) as the Word of the Year for 2023.

 

 

Question 6:

Who authored the book “Courting India: England, Mughal India and the Origins of Empire”?

A) Arundhati Roy

B) Salman Rushdie

C) Nandini Das

D) Vikram Seth

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Nandini Das, an India-born UK-based writer, is the author of “Courting India: England, Mughal India and the Origins of Empire.”

 

 

Question 7:

Who succeeded Nalin Shinghal as CMD of Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)?

A) Anil Kumar Jain

B) Koppu Sadashiv Murthy

C) Ravi Kumar

D) Ajay Tyagi

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Koppu Sadashiv Murthy was appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of BHEL, succeeding Nalin Shinghal.

 

 

Question 8:

What was the nationality of climate scientist Saleemul Huq?

A) British

B) Bangladeshi-British

C) Indian-British

D) Pakistani-British

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Saleemul Huq was a Bangladeshi-British climate scientist.

 

 

Question 9:

What is the title of ISRO Chairman S Somnath’s autobiography written in Malayalam?

A) Chandrayaan Katha

B) Nilavu Kudicha Simhangal

C) Gagan Yatra

D) Antariksh Jeevan

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: S. Somnath, Chairman of ISRO, wrote his autobiography in Malayalam, titled ‘Nilavu Kudicha Simhangal’ (Lions that drank the moonlight).
Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update