Current Affairs Quiz 30 November 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 November 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 November 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 November 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 30 November 2018

Question 1: Who is the founder of OYO Group?
A. Ritesh Agarwal
B. Ritesh Jaisawal
C. Ramesh Jaisawal
D. Ramesh Agarwal

Answer and Explanation

Answer: A

Founder: Ritesh Agarwal || Founded: 2011 || CEO: Ritesh Agarwal

Question 2: Where is the headquarter of CASIO?
A. Hong Kong
B. Japan
C. South Korea
D. China

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Shibuya, Tokyo, Japan || Founder: Tadao Kashio || Founded: April 1946, Tokyo, Japan || CEO: Kazuhiro Kashio

Question 3: _____________ has become the 1st Indian state to have a single emergency number ‘112’.
A. Himachal Pradesh
B. Punjab
C. Rajasthan
D. Haryana

Answer and Explanation

Answer: A

Himachal Pradesh has become the 1st Indian state to have a single emergency number ‘112’.

Question 4: What is the capital of Ukraine?
A. Ukrainian City
B. Hryvnia
C. Kiev
D. Kazan

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Kiev || Currency: Ukrainian hryvnia

Question 5: The first Sustainable Blue Economy Conference was held in __________.
A. Nairobi
B. Cape Town
C. Lima
D. Kenya City

Answer and Explanation

Answer: A

The first Sustainable Blue Economy Conference was held in Nairobi, Kenya.

Question 6: India has topped the list with around one-third of the world’s stunted children live in India, ___________.
A. 66.6 million
B. 36.6 million
C. 46.6 million
D. 56.6 million

Answer and Explanation

Answer: C

India has topped the list with around one-third of the world’s stunted children live in India, 46.6 million.

Question 7: Where is the headquarter of Rural Electrification Corporation Limited?
A. Pune
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: C

Rural Electrification Corporation Limited is a public Infrastructure Finance Company in India’s power sector. The company is a Public Sector Undertaking and finances and promotes rural electrification projects across India.

Question 8: Magnus Carlsen from _________ retained his title as World Chess Champion
A. Sweden
B. Norway
C. Poland
D. Finland

Answer and Explanation

Answer: B

Magnus Carlsen(Norway) retained his title as World Chess Champion

Question 9: In which city Santiago Bernabeu Stadium is located?
A. Barcelona
B. Madrid
C. Seville
D. Valencia

Answer and Explanation

Answer: B

The Santiago Bernabéu Stadium is a football stadium in Madrid, Spain. With a current seating capacity of 81,044, it has been the home stadium of Real Madrid since its completion in 1947. The Santiago Bernabéu is one of the world’s most famous football venues.

Question 10: First World War was a global war originating in Europe that lasted from ________ to ________.
A. 1915 , 1919
B. 1914 , 1918
C. 1914 , 1919
D. 1913 , 1918

Answer and Explanation

Answer: B

World War I, also known as the First World War or the Great War, was a global war originating in Europe that lasted from 28 July 1914 to 11 November 1918.

Daily Current Affairs: 30 November

General Knowledge Tests for November-2018
Happy Learning!
Nov.-1Nov.-2Nov.-3Nov.-4Nov.-5
Nov.-6Nov.-7Nov.-8Nov.-9Nov.-10
Nov.-11Nov.-12Nov.-13Nov.-14Nov.-15
Nov.-16Nov.-17Nov.-18Nov.-19Nov.-20
Nov.-21Nov.-22Nov.-23Nov.-24Nov.-25
Nov.-26Nov.-27Nov.-28Nov.-29Nov.-30

Daily Current Affairs 30 November 2018 Current Affairs Quiz 30 November 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest