Current Affairs Quiz 30 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30 November 2019

Question 1:Defence Minister Rajnath Singh will inaugurate Military Literature Festival on 13 December 2019 at ____________.
A. Chandigarh
B. Delhi
C. Chennai
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: A

Defence Minister Rajnath Singh will inaugurate Military Literature Festival on 13 December 2019 at Chandigarh.

Question 2:______________ has transferred its indigenous technology to produce Space-Grade Li-ion Cells to Bharat Heavy Electricals Limited.
A. DRDO
B. ISRO
C. BEL
D. NPCIL

Answer and Explanation

Answer: B

ISRO has transferred its indigenous technology to produce Space-Grade Li-ion Cells to Bharat Heavy Electricals Limited.

Question 3:The 47th edition of All India Police Science Congress (AIPSC) has begun in _______________.
A. Lucknow
B. Jaipur
C. Pune
D. Bhopal

Answer and Explanation

Answer: A

The 47th edition of All India Police Science Congress (AIPSC) has begun in Lucknow.

Question 4:Where is the Headquarter of European Union
A. Antwerp
B. Bruges
C. Copenhagen
D. Brussels

Answer and Explanation

Answer: D

European Union: Headquarters: Brussels, Belgium || European Parliament President: David-Maria Sassoli.

Question 5:A maritime bilateral exercise between Indian Navy and Japanese Maritime Self Defence Force (JMSDF) have conducted Mine Countermeasure Exercise (MINEX) 2019 in ________________.
A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

A maritime bilateral exercise between Indian Navy and Japanese Maritime Self Defence Force (JMSDF) have conducted Mine Countermeasure Exercise (MINEX) 2019 at Kochi, Kerala.

Question 6:Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat represented India at the 8th edition of WATEC (Water Technology and Environment Control) Conference 2019 in Tel Aviv, ______________.
A. Russia
B. Iran
C. Israel
D. Turkey

Answer and Explanation

Answer: C

Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat represented India at the 8th edition of WATEC (Water Technology and Environment Control) Conference 2019 in Tel Aviv, Israel.

Question 7:Former Deputy Governor of RBI, _____________ has been appointed as the first chairman of the steering committee of the Code for Responsible Lending (CRL) in micro-credit.
A. R Gandhi
B. Chandra Shekhar Ghosh
C. HR Khan
D. Amitabh Kant

Answer and Explanation

Answer: C

Former Deputy Governor of RBI, HR Khan has been appointed as the first chairman of the steering committee of the Code for Responsible Lending (CRL) in micro-credit

Question 8:India’s GDP Growth hits an over six-year low of ____________ in July-September 2019 as compare to 7.0% in the corresponding quarter of FY 2018-19.
A. 4.5%
B. 4.6%
C. 4.3%
D. 4.4%

Answer and Explanation

Answer: A

India’s GDP Growth hits an over six-year low of 4.5% in July-September 2019 as compare to 7.0% in the corresponding quarter of FY 2018-19.

Question 9:Global rating agency Moody’s expects India’s Fiscal Deficit to touch ____________ of the GDP.
A. 3.8%
B. 3.9%
C. 3.6%
D. 3.7%

Answer and Explanation

Answer: D

Global rating agency Moody’s expects India’s Fiscal Deficit to touch 3.7% of the GDP.

Question 10:Abhishek Verma and Jyothi Surekha Vennam has won Gold Medal in compound mixed pair event at Asian __________ Championships in Bangkok, Thailand.
A. Table Tennis
B. Archery
C. Badminton
D. Tennis

Answer and Explanation

Answer: B

Abhishek Verma and Jyothi Surekha Vennam has won Gold Medal in compound mixed pair event at Asian Archery Championships in Bangkok, Thailand.

Daily Current Affairs: 30 November

Daily Current Affairs 30 November 2019 Current Affairs Quiz 30 November 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest