Content Ad 002

Current Affairs Quiz 3rd November 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3rd November 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 3rd November 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 3rd November 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 3rd November 2023

 

 

Question 1:

What is the name of the cobranded credit card launched by SBI Card and Reliance Retail Limited?

A) Reliance SBI Card PRIME

B) Reliance SBI Card

C) Reliance Credit Card

D) SBI Reliance Card

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The passage mentions the launch of a cobranded credit card named ‘Reliance SBI Card’ by SBI Card in collaboration with Reliance Retail Limited.

 

 

Question 2:

Which bank became the first foreign bank in India to introduce eBGs?

A) Citibank

Content Ad 03

B) Standard Chartered

C) HSBC India

D) Deutsche Bank

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: HSBC India, in association with the National E-Governance Services Limited (NeSL), introduced electronic-Bank Guarantees (eBGs), making it the first foreign bank in India to offer this service.

 

 

Question 3:

What does eBG stand for?

A) Electronic Business Guarantee

B) Electronic Bank Guarantee

C) Electronic Bond Guarantee

D) Electronic Banking Group

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: eBG refers to the electronic-Bank Guarantee, which is a digital equivalent of a traditional paper-based Bank Guarantee.

 

 

Question 4:

Which life insurance company received the GIFT City IFSC Registration?

A) HDFC Life

B) LIC

C) IndiaFirst Life

D) Max Life

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: IndiaFirst Life Insurance Company Limited became the first life insurance company in India to receive Gujarat International Finance Tec-City (GIFT-City)’s International Financial Services Centre (IFSC) Registration.

 

 

Question 5:

Who won the AFC President’s Recognition Bronze Award for grassroots football?

A) The Football Association

B) The All India Football Federation

C) Japan Football Association

D) Chinese Football Association

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The All India Football Federation (AIFF) won the Asian Football Confederation (AFC) President’s Recognition Bronze Award for grassroots football.

 

 

Question 6:

Who was appointed as the Executive Director of RBI, overseeing three departments?

A) Urjit Patel

B) Manoranjan Mishra

C) Shaktikanta Das

D) Raghuram Rajan

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Manoranjan Mishra was appointed as the Executive Director of the Reserve Bank of India (RBI), overseeing the Enforcement, Risk Monitoring, and External Investments & Operations Departments.

 

 

Question 7:

What is the name of the project under which India is set to develop a long-range surface-to-air missile system?

A) Project Ashoka

B) Project Kusha

C) Project Vayu

D) Project Shakti

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Under Project Kusha, India’s Defense Research and Development Organisation (DRDO) is set to develop a long-range surface-to-air missile (LRSAM) system, similar to Israel’s Iron Dome.

 

 

Question 8:

At the Hangzhou Asian Para Games 2022, what position did the Indian team achieve in the medal tally?

A) Fourth

B) Fifth

C) Third

D) Sixth

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Indian contingent finished in 5th position in the medal tally at the Hangzhou Asian Para Games 2022.

 

Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update