Content Ad 002

Current Affairs Quiz 4th November 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4th November 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 4th November 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 4th November 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 4th November 2023

 

 

Question 1:

Who signed the MoU with the Election Commission of India to bring electoral literacy to classrooms?

A) Ministry of Finance

B) Ministry of Human Resource Development

C) Ministry of Education

D) Ministry of Information and Broadcasting

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The MoU to incorporate electoral literacy into school and college education was signed between the Election Commission of India and the Ministry of Education.

 

 

Question 2:

Which country became the first to fully sterilize its entire street dog population?

A) Nepal

Content Ad 03

B) Bhutan

C) India

D) Thailand

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Bhutan became the first country in the world to completely sterilize and vaccinate its entire stray dog population.

 

 

Question 3:

Which bank enabled transactions to Merchant QR Code using its Digital Rupee App?

A) HDFC Bank

B) ICICI Bank

C) State Bank of India

D) Axis Bank

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: ICICI Bank Limited has enabled its customers to pay to any merchant QR code using its app, “Digital Rupee by ICICI Bank.”

 

 

Question 4:

AU Small Finance Bank launched a cobranded travel credit card with which company?

A) MakeMyTrip

B) ixigo

C) Yatra

D) Cleartrip

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: AU Small Finance Bank and ixigo announced the launch of their premium ixigo-AU cobranded credit card.

 

 

Question 5:

Who won the Rohini Nayyar prize 2023 for Outstanding Contribution to Rural Development?

A) Deenanath Rajput

B) Rajesh Sharma

C) Anil Gupta

D) Manish Kumar

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Deenanath Rajput, a software engineer-turned-social worker from Bastar, received the Rohini Nayyar prize 2023.

 

 

Question 6:

Which organization announced the 2023 Champions of the Earth?

A) World Wildlife Fund

B) United Nations Environment Programme

C) Greenpeace

D) International Union for Conservation of Nature

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The United Nations Environment Programme (UNEP) announced its 2023 Champions of the Earth.

 

 

Question 7:

Who topped the 10th Edelgive Hurun India Philanthropy List 2023?

A) Mukesh Ambani

B) Azim Premji

C) Shiv Nadar

D) Anand Mahindra

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Shiv Nadar of HCL Technologies topped the 10th Edelgive Hurun India Philanthropy List 2023.

 

 

Question 8:

Which company is set to acquire a 51% stake in Kotak General Insurance?

A) Zurich Insurance

B) Prudential Financial

C) Allianz

D) AXA

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Zurich Insurance Company Ltd will invest approximately Rs 4,051 crore to acquire a 51% stake in Kotak General Insurance.

 

 

Question 9:

What is the name of the housing scheme approved by the Jharkhand Cabinet?

A) Jharkhand Awas Yojana

B) Abua Awas Yojna

C) Jharkhand Housing Scheme

D) Hemant Awas Yojana

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Jharkhand Cabinet approved the ‘Abua Awas Yojna’ (AAY), a state-supported housing scheme for the poor.

 

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img