Current Affairs Quiz 5 November 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 November 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 November 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 November 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5 November 2018

Question 1: Who is the NGT’s Chairperson?
A. Adarsh Kumar Goel
B. Amit Kumar Saha
C. Sarvagya Sahoo
D. AK Anthony

Answer and Explanation

Answer: A

NGT Chairperson Justice Adarsh Kumar Goel.

Question 2: The 2020 Summer Olympics, officially known as the Games of the XXXII Olympiad and commonly known as ___________.
A. Japan 2020
B. Tokyo 2020
C. Hiroshima 2020
D. Kyoto 2020

Answer and Explanation

Answer: B

The 2020 Summer Olympics, officially known as the Games of the XXXII Olympiad and commonly known as Tokyo 2020, is a forthcoming international multi-sport event that is scheduled to take place from 24 July to 9 August 2020.

Question 3: UP Govt. has renamed _____________’s Ekana International Cricket Stadium as ‘Bharat Ratan Shri Atal Bihari Vajpayee Ekana Cricket Stadium’.
A. Lucknow
B. Kanpur
C. Varanasi
D. Noida

Answer and Explanation

Answer: A

UP Govt. has renamed Lucknow’s Ekana International Cricket Stadium as ‘Bharat Ratan Shri Atal Bihari Vajpayee Ekana Cricket Stadium’.

Question 4: Yogeshwar Dutt at the 2012 Summer Olympics won the bronze medal in the ___________ category.
A. 60 kg
B. 55 Kg
C. 74 kg
D. 62 kg

Answer and Explanation

Answer: A

Yogeshwar Dutt is an Indian freestyle wrestler. At the 2012 Summer Olympics, he won the bronze medal in the 60 kg category.

Question 5: Delhi Government has partnered with Indian Railways launched a scheme named _____________.
A. Mukhyamantri Amarnath Yatra Yojana
B. Mukhyamantri Badrinath Yatra Yojana
C. Mukhyamantri Tirthdham Yatra Yojana
D. Mukhyamantri Tirth Yatra Yojana

Answer and Explanation

Answer: D

Delhi Government has partnered with Indian Railways launched a scheme named ‘Mukhyamantri Tirth Yatra Yojana’.

Question 6: Who is the author of A.R. Rahman’s Biography ‘Notes of a Dream: The Authorized Biography of AR Rahman’?
A. Krishna Sobti
B. JK Sinha
C. Krishna Trilok
D. Trilok Nath

Answer and Explanation

Answer: C

AR Rahman has released his biography, ‘Notes of a Dream: The Authorized Biography of AR Rahman’ in Mumbai.

Question 7: The UK India Business Council has launched a Report – ____________.
A. Beyond the Top 500
B. Beyond the Top 300
C. Beyond the Top 200
D. Beyond the Top 100

Answer and Explanation

Answer: C

The UK India Business Council has launched a Report – ‘Beyond the Top 200’.

Question 8: First China International Import Expo (CIIE) has iaugurated at the National Exhibition and Convention Centre______________ China.
A. Shanghai
B. Beijing
C. Xiamen
D. Xinran

Answer and Explanation

Answer: A

1st China International Import Expo (CIIE) has inaugurated at the National Exhibition and Convention Centre, Shanghai, China.

Question 9: 13th Indo-Myanmar Regional Border Committee meeting has been concluded in _____________.
A. Manipur
B. Nagaland
C. Tripura
D. Arunachal Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

13th Indo-Myanmar Regional Border Committee meeting has been concluded at Imphal, Manipur.

Question 10: What is the theme of 3rd Ayurveda day?
A. Ayurveda for everyone
B. Ayurveda for public health
C. Ayurveda: The way of life
D. Ayurveda for public

Answer and Explanation

Answer: B

Minister of State for AYUSH Shri Shripad Yesso Naik has announced that Ayurveda Departments will be opened in the new 19 AIIMS.Theme :- Ayurveda for public health

Daily Current Affairs: 5 November

General Knowledge Tests for November-2018
Happy Learning!
Nov.-1Nov.-2Nov.-3Nov.-4Nov.-5

Daily Current Affairs 5 November 2018 Current Affairs Quiz 5 November 2018 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest