Content Ad 002

Current Affairs Quiz 5th 6th November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5th 6th November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5th 6th November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5th 6th November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 5th 6th November 2020

Question 1:Bangladesh and ___________ have launched joint naval exercise CARAT Bangladesh 2020.
A. USA
B. Australia
C. India
D. Myanmar

Answer and Explanation

Answer: A

  • Bangladesh and USA have launched joint naval exercise CARAT Bangladesh 2020.
  • CARAT means Cooperation Afloat Readiness and Training.
  • Question 2: The International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is an international day observed on ___________.
    A. November 5
    B. November 6
    C. November 7
    D. November 8

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is an international day observed on November 6.
  • Aim: To prevent the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict.
  • Question 3:World Tsunami Awareness Day is observed across the world on ___________.
    A. 3 November
    B. 4 November
    C. 5 November
    D. 6 November

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Tsunami Awareness Day is observed across the world on 5 November.
  • The observance of the day would help to spread awareness among people across the world in matters related to the dangers of tsunami and shall stress on the importance of early warning systems in order to mitigate damage from the often devastating natural hazard.
  • Question 4:AK Gupta has been appointed as the new Managing Director and CEO of __________ Videsh.
    A. IOCL
    B. ONGC
    C. BPCL
    D. HPCL

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • AK Gupta has been appointed as the new Managing Director and CEO of ONGC Videsh.
  • ONGC Videsh Limited, a Miniratna Schedule “A” Central Public Sector Enterprise (CPSE) of the Government of India under the administrative control of the Ministry of Petroleum & Natural Gas, is the wholly owned subsidiary and overseas arm of Oil and Natural Gas Corporation Limited.
  • ONGC’s international subsidiary ONGC Videsh currently has projects in 17 countries.
  • Question 5:India has successfully test-fired enhanced version of ___________ Rocket System.
    A. PINAKA
    B. PANEKA
    C. MANEKA
    D. MINEKA

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • India has successfully test-fired enhanced version of PINAKA Rocket System.
  • DRDO: Chairman: Dr G. Satheesh Reddy || DRDO Headquarters: New Delhi.
  • Question 6:Book on Covid-19 ‘Till We Win’ is authored by ___________ Director Randeep Guleria.
    A. Department of Health
    B. ICMR
    C. AIIMS
    D. Medical Council of India

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Book on Covid-19 ‘Till We Win’ is authored by AIIMS Director Randeep Guleria.
  • Question 7:Syska Group has roped in actor __________ as the Brand Ambassador.
    A. Vicky Kaushal
    B. Ranbir Kapoor
    C. Rajkummar Rao
    D. Ayushmann Khurrana

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Syska Group has roped in actor Rajkummar Rao as the Brand Ambassador.
  • The SSK Group – Pursuing Excellence: In 1989, the SSK Group set up its flagship company, Shree Sant Kripa Appliances Pvt. Ltd.
  • Question 8:Paytm has tied-up with __________ Card to launch co-branded credit cards
    A. HDFC
    B. Kotak
    C. BOB
    D. SBI

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Paytm has tied-up with SBI Card to launch co-branded credit cards
  • SBI Card : CEO: Ashwini Kumar Tewari || Headquarters: Gurugram
  • Paytm : CEO: Vijay Shekhar Sharma || Headquarters: Noida
  • Question 9: Asian Development Bank has approved USD 132.8 million loan for power distribution in ________.
    A. Sikkim
    B. Tripura
    C. Assam
    D. Meghalaya

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Asian Development Bank has approved USD 132.8 million loan for power distribution in Meghalaya.
  • Meghalaya : Chief Minister: Conrad Sangma || Governor: Satya Pal Malik.
  • ADB: Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Masatsugu Asakawa
  • Question 10:Cartoon Charactor ___________ has become the Brand Ambassador for NamamiGange Project.
    A. Tingu Master
    B. Chacha Chaudhary
    C. Sabu
    D. Bini Chachi

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Cartoon Charactor Chacha Chaudhary has become the Brand Ambassador for NamamiGange Project.
  • Daily Current Affairs: 5th 6th November

    Daily Current Affairs 5th-6th November 2020 Current Affairs Quiz 5th-6th November 2020 Current Affairs Infographic

    Content Ads 02 Sample 01
    Pop Up

    LIVE STREAMING ON YOUTUBE

    Starting 3rd June 2024, 7pm

    Onwards

    FREE CHEAT SHEET

    Learn
    How to Master VA-RC 

    This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

    No thanks, I don't want it.

    Join Our Newsletter

    Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

    Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
    Rsz 1rsz Close Img