Current Affairs Quiz 7 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 November 2019

Question 1:Nirbhaya Fund is an Indian rupee 10 billion corpus announced by Government of India in its ___________ Union Budget.
A. 2013
B. 2012
C. 2014
D. 2015

Answer and Explanation

Answer: A

Nirbhaya Fund is an Indian rupee 10 billion corpus announced by Government of India in its 2013 Union Budget.

Question 2:Home Minister Amit Shah has inaugurated Shanghai Cooperation Organization Joint Exercise on Urban Earthquake Search and Rescue in ______________.
A. Shimla
B. New Delhi
C. Jaisalmer
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: B

Home Minister Amit Shah has inaugurated Shanghai Cooperation Organization Joint Exercise on Urban Earthquake Search and Rescue in New Delhi.

Question 3:The 5th edition of India International Science Festival (IISF) 2019 has started in _____________.
A. Kolkata
B. Mumbai
C. Hyderabad
D. Bhopal

Answer and Explanation

Answer: A

The 5th edition of India International Science Festival (IISF) 2019 has started in Kolkata.

Question 4:Ministry of New and Renewable Energy hosted the _________ Assembly of International Solar Alliance (ISA) in New Delhi.
A. 5th
B. 4th
C. 3rd
D. 2nd

Answer and Explanation

Answer: D

Ministry of New and Renewable Energy hosted the 2nd Assembly of International Solar Alliance (ISA) in New Delhi.

Question 5:India has been ranked __________ out of 167 countries in the 2nd edition of Women, Peace, and Security (WPS) Index 2019.
A. 133rd
B. 134th
C. 135th
D. 136th

Answer and Explanation

Answer: A

India has been ranked 133rd out of 167 countries in the 2nd edition of Women, Peace, and Security (WPS) Index 2019.

Question 6:India and Bangladesh will jointly produce two films based on Bangladesh’s Liberation War and on Bangladesh’s founding father _______________.
A. Ziaur Rahman
B. Khaleda Zia
C. Sheikh Mujibur Rahman
D. Sheikh Fazilatunnesa Mujib

Answer and Explanation

Answer: C

Sheikh Mujibur Rahman, shortened as Sheikh Mujib or just Mujib, was a Bangladeshi politician and statesman. He is often called the father of Bengali nation. He served as the first President of Bangladesh and later as the Prime Minister of Bangladesh from 17 April 1971 until his assassination on 15 August 1975.

Question 7:Where is the Headquarter of Coal India?
A. Jamshedpur
B. Bokaro
C. Kolkata
D. Patna

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Kolkata || CEO: Anil Kumar Jha

Question 8:MSTC Ltd has tied-up with ____________ for the development of a dedicated e-Auction platform for sale of non-performing assets through SARFAESI Act.
A. Allahabad Bank
B. Karnataka Bank
C. Indian Bank
D. Indian Overseas Bank

Answer and Explanation

Answer: A

MSTC Ltd has tied-up with Allahabad Bank for the development of a dedicated e-Auction platform for sale of non-performing assets through SARFAESI Act.

Question 9:Ministry of Skill Development & Entrepreneurship has launched SkillsBuild platform in collaboration with ____________.
A. IBM
B. Adobe
C. OpenText
D. AEM

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Skill Development & Entrepreneurship has launched SkillsBuild platform in collaboration with IBM.

Question 10:___________ of India has won SaarLorLux Open badminton tournament at Saarbrücken in Germany.
A. Chirag Sen
B. Lakshya Sen
C. Sourabh Verma
D. Sameer Verma

Answer and Explanation

Answer: B

Lakshya Sen of India has won SaarLorLux Open badminton tournament at Saarbrücken in Germany.

Daily Current Affairs: 7 November

Daily Current Affairs 7 November 2019 Current Affairs Quiz 7 November 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest