Content Ad 002

Current Affairs Quiz 7th November 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7th November 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 7th November 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 7th November 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7th November 2023

 

Question 1:

Who flagged off India’s first International Cruise Liner “Costa Serena”?

A) Narendra Modi

B) Amit Shah

C) Sarbananda Sonowal

D) Rajnath Singh

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Union Minister Sarbananda Sonowal of the Ministry of Ports, Shipping, and Waterways flagged off the “Costa Serena.”

 

 

Question 2:

Until which year has the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) been extended?

A) 2025

Content Ad 03

B) 2028

C) 2026

D) 2027

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced the extension of the PMGKAY until 2028.

 

 

Question 3:

What does PMGKAY provide to beneficiaries under the National Food Security Act (NFSA) 2013?

A) 10 kg of food grain per person per month

B) 3 kg of food grain per person per month

C) 5 kg of food grain per person per month

D) 7 kg of food grain per person per month

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: PMGKAY provides 5 kg of food grain per person per month free of cost to beneficiaries under NFSA 2013.

 

 

Question 4:

Which country is funding USD 44.7 million for India’s ‘The Hunger Project’ in Uttarakhand?

A) United States

B) Norway

C) Sweden

D) Germany

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Government of Norway is funding USD 44.7 million for ‘The Hunger Project’ in Uttarakhand.

 

 

 

Question 5:

Which TV channel collaborated with the Ministry of Women and Child Development to support the BBBP initiative?

A) Star Plus

B) Sony

C) COLORS

D) Zee TV

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: COLORS TV collaborated with the Ministry of Women and Child Development to support the Beti Bachao, Beti Padhao initiative.

 

 

 

Question 6:

Which company became India’s first 100% FDI in the Defence Sector?

A) Boeing

B) Saab AB

C) Lockheed Martin

D) BAE Systems

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Swedish firm Saab AB became the first company to get Government of India’s approval for 100% FDI in the defence sector.

 

 

Question 7:

Which Indian state won the Global Responsible Tourism Award 2023 under the category of Best for local sourcing, craft, and food?

A) Kerala

B) Gujarat

C) Uttarakhand

D) Himachal Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Kerala RT Mission won the Global Responsible Tourism Award 2023 under the Best for local sourcing, craft, and food category.

 

 

Question 8:

Who was appointed as the new NonExecutive Independent Director of Dabur India Ltd?

A) Sushil Chandra

B) Raghuram Rajan

C) Urjit Patel

D) Arvind Subramanian

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Sushil Chandra, the former Chief Election Commissioner of India, was appointed as the new NonExecutive Independent Director of Dabur India Ltd.

 

 

Question 9:

When is National Cancer Awareness Day observed in India?

A) November 7

B) November 5

C) November 6

D) November 8

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: National Cancer Awareness Day is observed across India on November 7.

 

 

Question 10:

Whose birth anniversary is celebrated on November 7th, known for

the discovery of the Raman effect?

A) Homi J. Bhabha

B) A.P.J. Abdul Kalam

C) Srinivasa Ramanujan

D) C.V. Raman

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: November 7th marks the birth anniversary of Nobel Laureate and Bharat Ratna recipient C.V. Raman, renowned for discovering the Raman effect.
Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update