Content Ad 002

Current Affairs Quiz 7th 8th November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7th 8th November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7th 8th November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7th 8th November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 7th 8th November 2020

Question 1:Andaman and Nicobar Command has conducted Combat Exercise ____________ at Teressa Island in Nicobar Group of Islands.
A. Bullseye
B. Bull Strike
C. Target Strike
D. Bold Strike

Answer and Explanation

Answer: B

  • Andaman and Nicobar Command has conducted Combat Exercise ‘Bull Strike’ at Teressa Island in Nicobar Group of Islands.
  • Question 2:Coastal Security Exercise ‘Sagar Kavach’ was launched at Paradip Coast, _______.
    A. Karnataka
    B. Odisha
    C. Kerala
    D. Tamil Nadu

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Coastal Security Exercise ‘Sagar Kavach’ was launched at Paradip Coast, Odisha.
  • It is being carried out by a joint effort of the state of Odisha and West Bengal Governments.
  • Question 3:Army Chief General MM Naravane has conferred Honorary Rank of General of Nepali Army by President of Nepal _____________.
    A. Pushpa Kamal Dahal
    B. KP Sharma Oli
    C. Bidya Devi Bhandari
    D. Sher Bahadur Deuba

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Army Chief General MM Naravane has conferred Honorary Rank of General of Nepali Army by President of Nepal Bidya Devi Bhandari.
  • Nepal: Capital: Kathmandu || Prime minister: KP Sharma Oli
  • Question 4:The National Cancer Awareness Day is observed annually in India on __________.
    A. November 7
    B. November 8
    C. November 9
    D. November 10

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The National Cancer Awareness Day is observed annually in India on November 7.
  • The World Cancer Day is observed on 4th February.
  • Question 5:Reserve Bank of India has launched multi-media public awareness campaign ___________.
    A. RBI Kehta Hai
    B. RBI Kya Kehta Hai
    C. RBI Bolta Hai
    D. RBI Batata Hai

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Reserve Bank of India has launched multi-media public awareness campaign ‘RBI Kehta Hai’.
  • RBI: Governor: Shaktikanta Das || Headquarters: Mumbai || Founder: British Raj || Founded: 1 April 1935, Kolkata
  • Question 6:WhatsApp has received the approval from the ____________ to launch its UPI based payments services in India
    A. Finance Ministry
    B. RBI
    C. NPCI
    D. IBA

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • WhatsApp has received the approval from the National Payments Corporation of India to launch its UPI based payments services in India
  • WhatsApp has partnered with five Indian banks to process its payment services.
  • These are State Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank, Axis Bank and Jio Payments Bank.
  • Question 7:The 4th OPEC-India Dialogue was hosted by the OPEC Secretariat and ___________, India’s Minister of Petroleum and Natural Gas and Minister of Steel.
    A. Suresh Prabhu
    B. Piyush Goyal
    C. Dharmendra Pradhan
    D. Smriti Irani

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The 4th OPEC-India Dialogue was hosted by the OPEC Secretariat and Dharmendra Pradhan, India’s Minister of Petroleum and Natural Gas and Minister of Steel.
  • The Organization of the Petroleum Exporting Countries is an intergovernmental organization of 13 nations. Founded on 14 September 1960 in Baghdad by the first five members, it has since 1965 been headquartered in Vienna, Austria, although Austria is not an OPEC member state.
  • OPEC: Headquarters: Vienna, Austria || Secretary general: Mohammed Barkindo
  • Question 8:India-__________ Virtual Bilateral Summit 2020 was concluded.
    A. Japan
    B. Germany
    C. France
    D. Italy

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India-Italy Virtual Bilateral Summit 2020 was concluded.
  • It was attended by the Prime Minister Modi and Prime Minister of Italy Prof. Giuseppe Conte.
  • President of Italy: Sergio Mattarella || Capital of Italy: Rome || Currency of Italy: Euro.
  • Question 9:World’s Biggest Pink Diamond Mine ‘Argyle mine’ in Kimberley region of Western ___________ has stopped the production.
    A. Kenya
    B. Brazil
    C. South Africa
    D. Australia

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World’s Biggest Pink Diamond Mine ‘Argyle mine’ in Kimberley region of Western Australia has stopped the production.
  • Australia: Prime minister: Scott Morrison || Capital: Canberra || Currency: Australian dollar
  • Question 10:Joseph Robinette Biden Jr. has defeated Donald Trump to become the ________ President of USA.
    A. 46th
    B. 45th
    C. 47th
    D. 48th

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Joseph Robinette Biden Jr. has defeated Donald Trump to become the 46th President of USA.
  • Both Biden and Trump received more than 70 million votes, beating Barack Obama’s record of 69.5 million votes from 2008. With more than 75 million votes, Biden received the most votes ever cast for a U.S. presidential candidate.
  • This election was the first since 1992 in which an incumbent president failed to win re-election to a second term.
  • Daily Current Affairs: 7th 8th November

    Daily Current Affairs 7th-8th November 2020 Current Affairs Quiz 7th-8th November 2020 Current Affairs Infographic

    Content Ads 02 Sample 01
    Pop Up

    LIVE STREAMING ON YOUTUBE

    Starting 3rd June 2024, 7pm

    Onwards

    FREE CHEAT SHEET

    Learn
    How to Master VA-RC 

    This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

    No thanks, I don't want it.

    Join Our Newsletter

    Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

    Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
    Rsz 1rsz Close Img