Current Affairs Quiz 8 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 8 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 8 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 8 November 2019

Question 1:The Ministry of Home Affairs has proposed that the _____________ should be merged with Indo Tibetan Border Police and serve under the operational control of Ministry of Home Affairs
A. Assam Rifles
B. Nagaland Rifles
C. Manipur Rifles
D. Tripura Rifles

Answer and Explanation

Answer: A

The Ministry of Home Affairs has proposed that the Assam Rifles should be merged with Indo Tibetan Border Police and serve under the operational control of Ministry of Home Affairs

Question 2:Indian Railways has installed two Health ATMs ‘YOLO Health ATM’ at ___________ railway station.
A. Jaipur
B. Lucknow
C. Kanpur
D. Hisar

Answer and Explanation

Answer: B

Indian Railways has installed two Health ATMs ‘YOLO Health ATM’ at Lucknow railway station.

Question 3:Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd, abbreviated as GRSE, is one of India’s leading shipyards, located in ____________, West Bengal. It builds and repairs commercial and naval vessels. Presently GRSE has also started building export ships in a mission to expand its business
A. Kolkata
B. Mumbai
C. Pune
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd, abbreviated as GRSE, is one of India’s leading shipyards, located in Kolkata, West Bengal. It builds and repairs commercial and naval vessels. Presently GRSE has also started building export ships in a mission to expand its business.

Question 4:Government of _____________ has signed a pact with Tata Strive and Tech Mahindra for skill upgradation of state’s youth.
A. Odisha
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

Government of Odisha has signed a pact with Tata Strive and Tech Mahindra for skill upgradation of state’s youth.

Question 5: The International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is an international day observed annually on _____________.
A. November 6
B. November 7
C. November 8
D. November 9

Answer and Explanation

Answer: A

The International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is an international day observed annually on November 6.

Question 6:Lok sabha speaker of India Om Birla addressed the ____________ Parliamentary Summit of G20 countries in Tokyo, Japan.
A. 8th
B. 7th
C. 6th
D. 9th

Answer and Explanation

Answer: C

Lok sabha speaker of India Om Birla addressed the 6th Parliamentary Summit of G20 countries in Tokyo, Japan.

Question 7:IndiGo and ______________ has entered into a oneway codeshare, which will allow them to place its code on IndiGo and will have a stake in Indigo6E.
A. Singapore Airlines
B. Emirates
C. Qatar Airways
D. Etihad Airways

Answer and Explanation

Answer: C

IndiGo and Qatar Airways has entered into a oneway codeshare, which will allow them to place its code on IndiGo and will have a stake in Indigo6E.

Question 8:According to the ‘India Internet 2019’ Report __________’s Internet penetration rate is the second highest in India with 54% penetration, next only to Delhi NCR with 69% penetration.
A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Gujarat
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

According to the ‘India Internet 2019’ Report Kerala’s Internet penetration rate is the second highest in India with 54% penetration, next only to Delhi NCR with 69% penetration.

Question 9:Where is the headquarter of Ujjivan Small Finance Bank?
A. Bengaluru
B. Chennai
C. Kochi
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: A

Ujjivan Small Finance Bank: Headquarter: Bengaluru || Managing Director and Chief Executive Officer: Samit Kumar Ghosh.

Question 10:_____________ has won Gold Medal in Women’s 10m Air Pistol Event at Asian Shooting Championships 2019.
A. Apurvi Chandela
B. Manu Bhaker
C. Heena Sindhu
D. Mehuli Ghosh

Answer and Explanation

Answer: B

Manu Bhaker has won Gold Medal in Women’s 10m Air Pistol Event at Asian Shooting Championships 2019.

Daily Current Affairs: 8 November

General Knowledge Tests for November-2019
Happy Learning!
November-1November-2November-3November-4November-5
November-6November-7November-8November-9November-10
November-11November-12November-13November-14November-15
November-16November-17November-18November-19November-20
November-21November-22November-23November-24November-25
November-26November-27November-28November-29November-30

Daily Current Affairs 8 November 2019 Current Affairs Quiz 8 November 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest