Content Ad 002

 

Current Affairs Quiz 8th November 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8th November 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 8th November 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 8th November 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 8th November 2023

 

 

Question 1:

What is the theme for World Urbanism Day 2023?

A) Urban Development for All

B) Learn Globally, Apply Locally

C) Sustainable Urban Growth

D) Cities for Life

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The theme for World Urbanism Day 2023 is “Learn Globally, Apply Locally.”

 

 

Question 2:

When is the International Day of Radiology observed?

A) November 7

Content Ad 03

B) November 6

C) November 8

D) November 5

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The International Day of Radiology is observed annually on November 8.

 

 

Question 3:

Who unveiled the crest of the Indian Naval Ship ‘Surat’?

A) Narendra Modi

B) Amit Shah

C) Bhupendra Patel

D) Rajnath Singh

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Bhupendra Patel, the Chief Minister of Gujarat, unveiled the crest of the Indian Naval Ship ‘Surat’.

 

 

Question 4:

What is the name of India’s first AI solution for Agricultural News Monitoring?

A) AgriTech 24×7

B) Kisan AI

C) Krishi 24/7

D) AgriNews AI

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Krishi 24/7 is India’s first AI-powered solution for automated agricultural news monitoring and analysis.

 

 

Question 5:

What astronomical object is the INFUSE mission by NASA studying?

A) Mars

B) The Sun

C) The Cygnus Loop

D) The Moon

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: NASA’s INFUSE mission is studying the Cygnus Loop, a supernova remnant.

 

 

Question 6:

Who won the FIDE Grand Swiss 2023 Chess tournament?

A) Magnus Carlsen

B) Vidit Gujrathi

C) Viswanathan Anand

D) Hikaru Nakamura

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Vidit Gujrathi, an Indian Grandmaster, won the FIDE Grand Swiss 2023.

 

 

Question 7:

Which team won the Jharkhand Women’s Asian Champions Trophy Ranchi 2023 in hockey?

A) Japan

B) India

C) China

D) South Korea

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Indian women’s hockey team won the Jharkhand Women’s Asian Champions Trophy Ranchi 2023.

 

 

Question 8:

Who emerged victorious in the Formula 1 Sao Paulo Grand Prix 2023?

A) Max Verstappen

B) Lewis Hamilton

C) Fernando Alonso

D) Lando Norris

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Max Verstappen won the Formula 1 Sao Paulo Grand Prix 2023.
Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update