Content Ad 002

Current Affairs Quiz 9th 10th November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9th 10th November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9th 10th November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9th 10th November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 9th 10th November 2020

Question 1:__________’s short film ‘Natkhat’ is eligible for Oscar nomination.
A. Sonakshi Sinha
B. Vidya Balan
C. Taapsee Pannu
D. Rani Mukerji

Answer and Explanation

Answer: B

  • Vidya Balan’s short film ‘Natkhat’ is eligible for Oscar nomination.
  • ‘Natkhat’ has won the top prize at the third edition of Best Of India Short Film Festival 2020.
  • Question 2: FASTags to be mandatory for all four wheelers from 1st ____________, 2021
    A. March
    B. January
    C. April
    D. July

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • FASTags to be mandatory for all four wheelers from 1st January, 2021
  • Ministry of Road Transport and Highways: Nitin Gadkari, Cabinet Minister
  • Question 3: The Elephant Rehabilitation Centre at Kottoor in ___________ has become the largest Care and Cure Centre for Elephants.
    A. Karnataka
    B. Tamil Nadu
    C. Kerala
    D. Andhra Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The Elephant Rehabilitation Centre at Kottoor in Thiruvananthapuram has become the largest Care and Cure Centre for Elephants.
  • The funding will be from Kerala Infrastructure Investment Fund Board (KIIFB).
  • Question 4:Jal Shakti Minister, Gajendra Singh Shekhawat has launched India’s first solar-based Integrated Multi-Village Water Supply Project in _____________.
    A. Arunachal Pradesh
    B. Assam
    C. Kerala
    D. Gujarat

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Jal Shakti Minister, Gajendra Singh Shekhawat has launched India’s first solar-based Integrated Multi-Village Water Supply Project in Arunachal Pradesh.
  • Arunachal Pradesh: Chief Minister: Pema Khandu || Governor: B.D. Mishra.
  • Question 5:___________ Government has celebrated Hornbill Festival virtually.
    A. Nagaland
    B. Assam
    C. Tripura
    D. Sikkim

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Nagaland Government has celebrated Hornbill Festival virtually.
  • Nagaland: Chief Minister: Neiphiu Rio || Governor: R. N. Ravi.
  • Question 6:India’s longest single-lane motorable suspension bridge has been inaugurated in Tehri-Garhwal, __________.
    A. Ladakh
    B. Himachal Pradesh
    C. Uttarakhand
    D. Jammu & Kashmir

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India’s longest single-lane motorable suspension bridge has been inaugurated in Tehri-Garhwal, Uttarakhand.
  • Built over the Tehri lake. It will cut travel time between Tehri and Pratapnagar from 5 to 1.5 hours.
  • Question 7:Indian diplomat ___________ was elected to the UN Advisory Committee on Administrative and Budgetary Questions (ACABQ).
    A. Vidisha Sharma
    B. Vidisha Sen
    C. Vidisha Maitra
    D. Vidisha Shah

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Indian diplomat Vidisha Maitra was elected to the UN Advisory Committee on Administrative and Budgetary Questions (ACABQ).
  • United Nations: Headquarters: New York || Founded: 24 October 1945 || Secretary general: António Guterres
  • Question 8:Indian Railway has tied-up with ___________ to implement artificial intelligence, data analytics for better operational efficiency
    A. IIM Calcutta
    B. IIM Bangalore
    C. IIM Ahmedabad
    D. ISB Hyderabad

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Indian Railway has tied-up with Indian School of Business, Hyderabad to implement artificial intelligence, data analytics for better operational efficiency
  • Indian Railways: Headquarters: New Delhi || Piyush Goyal (Minister of Railways) || Vinod Kumar Yadav (Chairman & CEO, Railway Board)
  • Question 9:___________, Minister of State (IC) Housing and Urban Affairs has inaugurated 13th Urban Mobility India Conference 2020.
    A. Narendra Singh Tomar
    B. Arjun Munda
    C. D. V. Sadananda Gowda
    D. Hardeep S. Puri

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Hardeep S. Puri, Minister of State (IC) Housing and Urban Affairs has inaugurated 13th Urban Mobility India Conference 2020.
  • Theme: ‘Emerging Trends in Urban Mobility’.
  • Question 10:Actor ___________ has launched his latest book ‘Your Best Day Is Today!’ to recount his experiences during the lockdown.
    A. Anupam Kher
    B. Shekhar Kapoor
    C. Shekhar Suman
    D. Kiran Kher

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Actor Anupam Kher has launched his latest book ‘Your Best Day Is Today!’ to recount his experiences during the lockdown.
  • Question 11:National Legal Services Day is observed on __________.
    A. 7th November
    B. 8th November
    C. 9th November
    D. 10th November

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • National Legal Services Day is observed on 9th November.
  • Aim: To commemorate the enactment of the Legal Services Authorities Act 1987.
  • Question 12:World Urbanism Day is observed on __________.
    A. 7th November
    B. 8th November
    C. 9th November
    D. 10th November

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • World Urbanism Day is observed on 8th November.
  • The international organisation for World Urbanism Day, also known as “World Town Planning Day”, was founded in 1949 by the late Professor Carlos Maria della Paolera of the University of Buenos Aires, a graduate at the Institut d’urbanisme in Paris, to advance public and professional interest in planning.
  • Question 13:World Science Day for Peace and Development is an international day that highlights the important role that science has in society and is celebrated each year on ___________.
    A. 7th November
    B. 8th November
    C. 9th November
    D. 10th November

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Science Day for Peace and Development is an international day that highlights the important role that science has in society and is celebrated each year on November 10.
  • It also highlights the need to engage the wider public in debates on emerging scientific issues.
  • Question 14:_________ author, S Hareesh has won the JCB Prize for Literature 2020 for his novel Moustache.
    A. Malayalam
    B. Kannada
    C. Tamil
    D. Odia

    Answer and Explanation

    Answer: A

    Content Ad 03
  • Malayalam author, S Hareesh has won the JCB Prize for Literature 2020 for his novel Moustache.
  • The JCB Prize for Literature is regarded as the richest literary prize in India.
  • Question 15:Daniil Medvedev of _________ has won Paris Master 2020 defeating Alexander Zverev.
    A. Italy
    B. Spain
    C. Russia
    D. France

    Answer and Explanation

    Answer: C

    Daniil Medvedev of Russia has won Paris Master 2020 defeating Alexander Zverev.

    Daily Current Affairs: 9th 10th November

    Daily Current Affairs 9th-10th November 2020 Current Affairs Quiz 9th-10th November 2020 Current Affairs Infographic

    Content Ads 02 Sample 01
    Pop Up

    LIVE STREAMING ON YOUTUBE

    Starting 3rd June 2024, 7pm

    Onwards

    FREE CHEAT SHEET

    Learn
    How to Master VA-RC 

    This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

    No thanks, I don't want it.

    Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

    Rsz 1rsz Close Img

    Join Our Newsletter

    Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

    Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
    Rsz 1rsz Close Img