Content Ad 002

Current Affairs Quiz 9th November 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9th November 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 9th November 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 9th November 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 9th November 2023

 

 

Question 1:

What is the theme of National Legal Services Day 2023?

A) Legal Equality for All

B) Access to Justice for All: Empowering the Marginalised through Legal Awareness

C) Justice and Equality for Every Citizen

D) Empowering Justice, Empowering People

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The theme for National Legal Services Day 2023 is “Access to Justice for All: Empowering the Marginalised through Legal Awareness.”

 

 

Question 2:

What campaign was launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs under AMRUT?

A) Jal Jeevan – Water for All

Content Ad 03

B) Jal Diwali – Water for Women, Women for Water

C) Jal Shakti – Empowering Women

D) Nari Shakti – Jal Shakti

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: MoHUA launched the ‘Jal Diwali – Water for Women, Women for Water’ campaign under AMRUT.

 

 

Question 3:

Who inaugurated the 1st Global Conference on Cooperation in Enforcement Matters (GCCEM)?

A) Amit Shah

B) Narendra Modi

C) Nirmala Sitharaman

D) Rajnath Singh

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Union Finance Minister Nirmala Sitharaman inaugurated the 1st GCCEM.

 

 

Question 4:

On which foundation day of EPFO was the Bhavishya Nidhi Award 2023 distributed?

A) 71st

B) 75th

C) 60th

D) 65th

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The Bhavishya Nidhi Award 2023 was distributed on the 71st Foundation Day of EPFO.

 

 

Question 5:

Where was the world’s 1st Artificial Intelligence Safety Summit 2023 hosted?

A) London, UK

B) Bletchley Park, UK

C) New York, USA

D) Berlin, Germany

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The UK Government hosted the world’s 1st AI Safety Summit 2023 at Bletchley Park.

 

 

Question 6:

Who signed a MoU with ABIOVE for the supply of Soya Oil to India?

A) The Solvent Extractors’ Association of India

B) Confederation of Indian Industry

C) Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry

D) Indian Oil Corporation

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The Solvent Extractors’ Association of India signed a MoU with Brazil’s ABIOVE for the supply of Soya Oil to India.

 

 

Question 7:

Who became the first athlete to receive the CFDA Fashion Icon Award?

A) Serena Williams

B) Maria Sharapova

C) Venus Williams

D) Naomi Osaka

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Serena Williams became the first athlete to receive the Council of Fashion Designers of America’s (CFDA) Fashion Icon Award in 2023.

 

 

Question 8:

Who was sworn in as the Chief Information Commissioner of the CIC?

A) Heeralal Samariya

B) Ajay Tyagi

C) Suresh Chandra

D) Ramesh Kumar

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Heeralal Samariya was sworn in as the Chief Information Commissioner (Chief IC) of the Central Information Commission (CIC).

 

 

Question 9:

Which team won the Syed Mushtaq Ali Trophy 2023-24 in cricket?

A) Punjab

B) Baroda

C) Tamil Nadu

D) Mumbai

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The Punjab cricket team won the Syed Mushtaq Ali Trophy 2023-24 by defeating Baroda in the final.
Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update