Current Affairs Quiz 1 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1 October 2019

Question 1:The __________ edition of World Hindu Economic Forum (WHEF) 2019 was held in Mumbai, Maharashtra.
A. 7th
B. 8th
C. 9th
D. 10th

Answer and Explanation

Answer: A

The 7th edition of World Hindu Economic Forum (WHEF) 2019 was held in Mumbai, Maharashtra.

Question 2:Indian journalist Kallie Puri of __________ was honoured with ‘India’s Most Powerful Women in Media’ award.
A. The Hindu Group
B. India Today Group
C. Times of India Group
D. DNA Group

Answer and Explanation

Answer: B

Indian journalist Kallie Puri of India Today Group was honoured with ‘India’s Most Powerful Women in Media’ award.

Question 3:__________ and Central University of Jammu has signed an MoU to set up Kalam Centre for Science and Technology.
A. DRDO
B. ISRO
C. HAL
D. BEL

Answer and Explanation

Answer: A

DRDO and Central University of Jammu has signed an MoU to set up Kalam Centre for Science and Technology.

Question 4:The International Day of Older Persons is observed on __________each year.
A. October 1
B. October 2
C. October 3
D. October 4

Answer and Explanation

Answer: A

The International Day of Older Persons is observed on October 1 each year. On December 14, 1990 the United Nations General Assembly voted to establish October 1 as the International Day of Older Persons as recorded in Resolution 45/106. The holiday was observed for the first time on October 1, 1991.

Question 5:Indo-___________ Joint exercise ‘Maitree’ is ongoing at Umroi Military station in Meghalaya.
A. Saudi Arabia
B. Thailand
C. Indonesia
D. Malaysia

Answer and Explanation

Answer: B

Indo-Thailand Joint exercise ‘Maitree’ is ongoing at Umroi Military station in Meghalaya.

Question 6:________ has launched H-2B rocket with cargo vessel Kounotori8 towards International Space Station which intends to deliver 5.3 tonnes of supplies to astronauts at the ISS.
A. Russia
B. China
C. Japan
D. USA

Answer and Explanation

Answer: C

Japan has launched H-2B rocket with cargo vessel Kounotori8 towards International Space Station which intends to deliver 5.3 tonnes of supplies to astronauts at the ISS.

Question 7:__________ has initiated ‘Project NETRA’ which is an early warning system in space to detect debris and other hazards to Indian satellites.
A. HAL
B. DRDO
C. ISRO
D. BHEL

Answer and Explanation

Answer: C

ISRO has initiated ‘Project NETRA’ which is an early warning system in space to detect debris and other hazards to Indian satellites.

Question 8:Indian Tennis player __________ has won the Buenos Aires Challenger Tournament.
A. Sumit Nagal
B. Yuki Bhambri
C. Saketh Myneni
D. Ankit Raina

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Tennis player Sumit Nagal has won the Buenos Aires Challenger Tournament.

Question 9:Who has won Gold Medal at Men’s 100 metres Event at World Athletics Championships 2019?
A. Christian Coleman
B. Noah Lyles
C. Michael Norman
D. Justin Gatlin

Answer and Explanation

Answer: A

Men’s 100 metres Gold Medal: Christian Coleman of USA || Women’s 100 metres Gold Medal: Shelly-Ann Fraser-Pryce of Jamaica

Question 10:Assam Tourism Development Corporation has announced its collaboration with ________ to provide fresh impetus to tourism.
A. Facebook
B. Instagram
C. Twitter
D. WhatsApp

Answer and Explanation

Answer: B

Assam Tourism Development Corporation has announced its collaboration with Instagram to provide fresh impetus to tourism.

Daily Current Affairs: 1 October

Daily Current Affairs 1 October 2019 Current Affairs Quiz 1 October 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest