Current Affairs Quiz 11th 12th October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11th 12th October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11th 12th October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11th 12th October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 11th 12th October 2020

Question 1: __________Govt has launched ‘Mukhya Mantri Saur Swarojgar Yojana’.
A. Uttarakhand
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

  • Uttarakhand Govt has launched ‘Mukhya Mantri Saur Swarojgar Yojana’.
  • Governor of Uttarakhand: Baby Rani Maurya.
  • Question 2: _______has successfully test-fired anti-radiation missile ‘Rudram’.
    A. ISRO
    B. DRDO
    C. HAL
    D. Bharat Dynamics

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • DRDO has successfully test-fired anti-radiation missile ‘Rudram’.
  • DRDO Chief: G. Satheesh Reddy || HQ: New Delhi
  • Question 3: ________has become the first ‘Har Ghar Jal’ State in the country by providing tap water connection to every rural household .
    A. Kerala
    B. Rajasthan
    C. Goa
    D. TamilNadu

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Goa has become the first ‘Har Ghar Jal’ State in the country by providing tap water connection to every rural household.
  • It is according to the data provided by the Ministry of Jal Shakti.
  • Governor of Goa: Bhagat Singh Koshyari
  • Question 4: A 16-year old Aava Murto assumed the post of________’s Prime Minister for one day to raise awareness about gender equality .
    A. Spain
    B. Finland
    C. Germany
    D. Poland

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • A 16-year old Aava Murto assumed the post of Finland’s Prime Minister for one day to raise awareness about gender equality.
  • Prime Minister of Finland is Sanna Marin
  • Capital: Helsinki
  • Currency: Euro
  • Question 5: Myntra has named _________as its first digital brand ambassador
    A. Bhuvan Bam
    B. Carry Minati
    C. TVF
    D. AIB

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Myntra has named Bhuvan Bam as its first digital brand ambassador.
  • Parent organization: Flipkart || CEO: Amar Nagaram
  • Question 6: International Day of the Girl Child is observed on__________.
    A. October 9
    B. October 10
    C. October 11
    D. October 12

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • International Day of the Girl Child is observed on October 11.
  • Theme: ‘My voice, our equal future’
  • Question 7: Postal Day is celebrated annually on_________.
    A. October 9
    B. October 10
    C. October 11
    D. October 12

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • National Postal Day is celebrated annually on 10 October.
  • Aim: To commemorate the role played by the Indian postal department, which was founded in 1854 by Lord Dalhousie.
  • It is as an extension of World Post Day on 9 October.
  • Question 8:Paul R. Milgrom and Robert B. Wilson have been awarded Nobel Prize in Economic Sciences 2020 for improvements to _________theory and inventions of new ______formats
    A. PnC
    B. statistics
    C. probability
    D. auction

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Winner: Paul R. Milgrom and Robert B. Wilson for improvements to auction theory and inventions of new auction formats.
  • In 1968, Sveriges Riksbank (Sweden’s central bank) established the Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel, founder of the Nobel Prize.
  • The Prize is based on a donation received by the Nobel Foundation in 1968 from Sveriges Riksbank on the occasion of the Bank’s 300th anniversary.
  • Question 9: Rafael Nadal defeated Novak Djokovic to win the his ______men’s French Open Title.
    A. 10th
    B. 11th
    C. 12th
    D. 13th

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Rafael Nadal defeated Novak Djokovic to win the his 13th men’s French Open Title.
  • Women’s Single: Iga Swiatek (Poland)
  • Men’s Double: Kevin Krawietz & Andreas Mies (Germany)
  • Women’s Double: Tímea Babos (Hungary) & Kristina Mladenovic (France)
  • Question 10: Coastal security exercise ‘Sagar Kavach’ has been concluded in_________.
    A. Maharashtra
    B. Kerala
    C. Goa
    D. Andhra Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Coastal security exercise ‘Sagar Kavach’ has been concluded in Kerala.
  • It is conducted by the Indian Navy along with Indian Coast Guard and all stakeholders involved in Coastal Security.
  • Daily Current Affairs: 11th 12th October

    Daily Current Affairs 11th-12th October 2020 Current Affairs Quiz 11th-12th October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest