Content Ad 002

 

Current Affairs Quiz 11th October 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11th October 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 11th October 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 11th October 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 11th October 2023

 

Question 1:

Who inaugurated the 26th Energy Technology Meet at Bharat Mandapam?

A) Narendra Modi

B) Mukesh Ambani

C) Hardeep Singh Puri

D) Gautam Adani

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The 26th Energy Technology Conference was officially opened by the Petroleum Minister, Shri Hardeep Singh Puri, at Bharat Mandapam in New Delhi. Thus, the correct answer is C. Hardeep Singh Puri.

 

Question 2:

Which bridge did Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina inaugurate?

A) Munshiganj Bridge

Content Ad 03

B) Mawa Railway Bridge

C) Padma Bridge Rail Link

D) Dhaka Bridge

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Prime Minister of Bangladesh, Sheikh Hasina, initiated the 82-km Padma Bridge Rail Link. Therefore, the correct answer is C. Padma Bridge Rail Link.

 

Question 3:

By how much percent did India’s net direct tax collections increase?

A) 12.4%

B) 21.8%

C) 32.5%

D) 15.7%

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: India’s net direct tax collection observed a significant 21.8% growth. Thus, the correct answer is B. 21.8%.

 

Question 4:

What is the IMF’s projected GDP growth rate for India in FY24?

A) 6.1%

B) 6.2%

C) 6.3%

D) 6.4%

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The International Monetary Fund, in their recent report, updated India’s GDP growth forecast for 2023-24 to 6.3%. Hence, the correct answer is C. 6.3%.

 

Question 5:

On which date is the International Day of the Girl observed?

A) October 10

B) October 11

C) October 12

D) November 11

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: October 11 is recognized as the International Day of the Girl Child. Therefore, the correct answer is B. October 11.

 

Question 6:

What is the purpose of the SHRESHTA scheme?

A) Promoting women entrepreneurship

B) Quality education for Scheduled Caste students

C) Promoting agricultural practices

D) Facilitating urban infrastructure

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The SHRESHTA scheme is tailored to elevate the quality of education for Scheduled Caste students. Hence, the correct answer is B. Quality education for Scheduled Caste students.

 

Question 7:

Who recently claimed the title of the richest Indian according to the 360 ONE Wealth Hurun India Rich List for 2023?

A) Gautam Adani

B) Cyrus Poonawalla

C) Mukesh Ambani

D) Shiv Nadar

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The recent 360 ONE Wealth Hurun India Rich List 2023 reveals that Mukesh Ambani has overtaken Gautam Adani to become India’s richest person. Thus, the correct answer is C. Mukesh Ambani.

 

Question 8:

Which company is partnering with Tata Power to install EV chargers for four-wheelers?

A) Michelin

B) Goodyear

C) Pirelli

D) Bridgestone

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Bridgestone India and Tata Power have teamed up to facilitate electric mobility by installing high-capacity charging stations at Bridgestone outlets. Thus, the correct answer is D. Bridgestone.

 

Question 9:

Who was elected as the Chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI)?

A) A Balasubramanian

B) Navneet Munot

C) Radhika Gupta

D) Anthony Heredia

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Association of Mutual Funds in India (AMFI) has chosen Navneet Munot, the head of HDFC Asset Management, as its Chairman. Thus, the correct answer is B. Navneet Munot.

 

Question 10:

Who became the costliest player in the Pro Kabaddi League auction?

A) Fazel Atrachali

B) Maninder Singh

C) Mohammadreza Shadloui Chiyaneh

D) Ajay Thakur

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: In the recent Pro Kabaddi League auction, Iranian Mohammadreza Shadloui Chiyaneh emerged as the highest-priced foreign player. Thus, the correct answer is C. Mohammadreza Shadloui Chiyaneh.

 

Question 11:

Where will the National Games 2023 be held?

A) Kerala

B) Goa

C) New Delhi

D) Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Goa is scheduled to host the 37th National Games from October 26 to November 9, 2023. Thus, the correct answer is B. Goa.

 

Question 12:

When is ISRO’s first test flight of the Gaganyaan mission scheduled?

A) October 19

B) October 20

C) October 21

D) October 22

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: ISRO has scheduled the preliminary test flight for its ambitious Gaganyaan mission on October 21. Therefore, the correct answer is C. October 21.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img