Current Affairs Quiz 13 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 13 October 2018

Question 1: Who is the Minister of Department of Telecommunications?
A. Manoj Sinha
B. Rishabh Sinha
C. Samarth Panwar
D. Aruna Sundararajan

Answer and Explanation

Answer: A

Department of Telecommunications:- Minister of State (I/C): Shri Manoj Sinha || Chairman TC & Secretary(T): Aruna Sundararajan

Question 2: Usain Bolt began training with Australian football A-League club the ___________ as a left-winger.
A. Central Mariners Riders
B. Central Coast Mariners
C. Adelaide Rockers
D. South Australian Red-Blacks

Answer and Explanation

Answer: B

Usain Bolt began training with Australian football A-League club the Central Coast Mariners as a left-winger.

Question 3:Lakshya Sen is a __________ Player.
A. Badminton
B. Tennis
C. Table Tennis
D. Footballer

Answer and Explanation

Answer: A

Lakshya Sen is an Indian badminton player. Sen, born in Almora, belongs to a badminton family. His father, D K Sen, is a coach in India and his brother, Chirag Sen, is also an international badminton player.

Question 4: India’s first India-Israel Innovation Centre was inducted in ___________.
A. Noida
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Bengaluru

Answer and Explanation

Answer: D

India’s first India-Israel Innovation Centre was inducted in Bengaluru.

Question 5: Who is the author of ‘Inglorious Empire’.
A. Shashi Tharoor
B. Sushil Kumar Modi
C. Salman Rushid
D. Amitav Ghosh

Answer and Explanation

Answer: A

Inglorious Empire: What the British Did to India is a book by the Indian historian and author Shashi Tharoor. The book depicts the atrocities and wrongdoings that were committed in the Indian sub-continent during the British Raj.

Question 6: International Day for Disaster Reduction was observed on _________.
A. October 15th
B. October 14th
C. October 13th
D. October 12th

Answer and Explanation

Answer: C

International Day for Disaster Reduction was observed on October 13th.

Question 7: Govt. of __________ has decided to abolish capital punishment for all crimes and has stopped all pending executions.
A. Singapore
B. Indonesia
C. Malaysia
D. Cambodia

Answer and Explanation

Answer: C

Malaysian Cabinet has decided to abolish capital punishment for all crimes and has stopped all pending executions.

Question 8:The __________ Japan-India Act East Forum was held in New Delhi.
A. 2nd
B. 3rd
C. 4th
D. 5th

Answer and Explanation

Answer: A

The 2nd Japan-India Act East Forum was held in New Delhi.

Question 9: What is the Theme of World Sight Day?
A. Eye Care Everywhere
B. Care for Everyone
C. Let us eliminate the blindness
D. Vitamin A is a must

Answer and Explanation

Answer: A

Theme :- ‘Eye Care Everywhere’.

Question 10: India’s first National Environment Survey will start from __________ 2019 in 55 districts across 24states and 3 UTs.
A. April
B. January
C. March
D. July

Answer and Explanation

Answer: B

India’s first National Environment Survey will start from January 2019 in 55 districts across 24states and 3 UTs.

Daily Current Affairs: 13 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13

Daily Current Affairs 13 October 2018 Current Affairs Quiz 13 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest