Current Affairs Quiz 13th 14th October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13th 14th October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13th 14th October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13th 14th October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 13th 14th October 2020

Question 1:_________ has become first state to have completely digital classrooms in government schools.
A. Kerala
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Goa

Answer and Explanation

Answer: A

  • Kerala has become first state to have completely digital classrooms in government schools.
  • The project was implemented by Kerala Infrastructure and Technology for Education (KITE) with financial assistance from Kerala Infrastructure Investment Fund Board (KIIFB).
  • Question 2: Asian Development Bank has approved USD 300 million loan for Water Supply and Sanitation (WSS) in _____________.
    A. Kerala
    B. Rajasthan
    C. Gujarat
    D. Goa

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Asian Development Bank has approved USD 300 million loan for Water Supply and Sanitation (WSS) in Rajasthan.
  • Asian Development Bank: President: Masatsugu Asakawa || Headquarters: Mandaluyong, Philippines.
  • Question 3: __________ Bank has collaborated with Google Pay, Visa to launch a new ACE Credit card.
    A. HDFC
    B. ICICI
    C. Axis
    D. KOTAK

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Axis Bank has collaborated with Google Pay, Visa to launch a new ACE Credit card.
  • Axis Bank: CEO: Amitabh Chaudhry || Headquarters: Mumbai
  • Question 4: International Day for Disaster Reduction is observed globally on ____________ by United Nations.
    A. 12th October
    B. 13th October
    C. 14th October
    D. 15th October

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • International Day for Disaster Reduction is observed globally on 13th October by United Nations.
  • The International Day for Disaster Reduction is an international day that encourages every citizen and government to take part in building more disaster-resilient communities and nations.
  • Question 5: World Standards Day/International Standards Day is celebrated on _________ each year.
    A. October 14
    B. October 13
    C. October 15
    D. October 16

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Standards Day/International Standards Day is celebrated on October 14 each year.
  • The day honours the efforts of the thousands of experts who develop voluntary standards within standards development organizations such as the American Society of Mechanical Engineers (ASME), International Electrotechnical Commission (IEC), International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA), International Organization for Standardization (ISO), International Telecommunication Union (ITU), Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) and Internet Engineering Task Force (IETF).
  • Theme: ‘Protecting the planet with standards’.
  • Question 6: The National ______ Day 2020 was celebrated on 13th October throughout the country.
    A. Telephone
    B. Postal
    C. Philately
    D. Email

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The National Philately Day 2020 was celebrated on 13th October throughout the country.
  • The day also marks the collection, appreciation and research activities on stamps and other philatelic products.
  • Question 7:_________ has collaborated with AICTE to upskill students, educators in next-gen tech.
    A. Adobe
    B. Google
    C. Microsoft
    D. Amazon

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Microsoft has collaborated with AICTE to upskill students, educators in next-gen tech.
  • Microsoft: CEO: Satya Nadella || Headquarters: Redmond, Washington
  • AICTE: Agency executive: Anil Sahasrabudhe (Chairperson)
  • Question 8:India has been ranked _____________ among 158 countries in Commitment to Reducing Inequality (CRI) Index 2020 by Oxfam.
    A. 149
    B. 119
    C. 139
    D. 129

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India has been ranked 129 among 158 countries in Commitment to Reducing Inequality (CRI) Index 2020 by Oxfam.
  • The index focuses on Fighting Inequality in the time of COVID-19.
  • The Commitment to Reducing Inequality (CRI) Index 2020 is topped by Norway.
  • Sudan is the lowest ranking country in the index at 158th position.
  • Question 9: Britain¡¯s Prince William and Naturalist ____________ have launched ‘Earthshot Prize’.
    A. Susan Theroux
    B. Richard Thelwall
    C. Greta Thunberg
    D. David Attenborough

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Britain¡¯s Prince William and Naturalist David Attenborough have launched ‘Earthshot Prize’.
  • Aim: To encourage change and support to repair the planet.
  • Question 10: ______________ has won 17th NBA Championship defeating Miami Heat.
    A. Golden State Worriers
    B. Los Angeles Lakers
    C. Toronto Raptors
    D. Chicago Bulls

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Los Angeles Lakers has won 17th NBA Championship defeating Miami Heat.
  • LeBron James of the Lakers¡¯ was named the NBA Finals Most Valuable Player (MVP).
  • Daily Current Affairs: 13th 14th October

    Daily Current Affairs 13th-14th October 2020 Current Affairs Quiz 13th-14th October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest