Content Ad 002

Current Affairs Quiz 13th October 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13th October 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 13th October 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 13th October 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 13th October 2023

 

Question 1:
Which designation does Israel hold in relation to NATO?

A) NATO Member

B) NonNATO Observer

C) NonNATO Ally Status

D) NATO Affiliate

Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Israel holds the status of “NonNATO Ally Status,” which signifies a strategic partnership with the US military.

 

Question 2:

What was the initiative launched in Uttar Pradesh for mental health and counseling?

A) Project Manas

B) Telemanas

Content Ad 03

C) MentalCareUP

D) HealthConnect

Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The initiative launched in Uttar Pradesh for mental health and counseling is called “Telemanas.”

 

Question 3:

What is the theme of the UN International Day for Disaster Risk Reduction 2023?

A) Building Resilience Together

B) Fighting Inequality for a Resilient Future

C) Disaster Preparedness and Recovery

D) Strengthening Disaster Response

Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The theme of UN International Day for Disaster Risk Reduction 2023 is “Fighting Inequality for a Resilient Future.”

 

Question 4:

: What criteria must a PSU meet to attain ‘Navratna’ status in India?

A) Achieve a net profit of over Rs 1,000 crore for three consecutive years.

B) Have an average annual turnover of Rs 20,000 crore for three years.

C) Achieve a net profit of over Rs 5,000 crore for three consecutive years.

D) Have an average annual turnover of Rs 15,000 crore for three years.

Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. To attain ‘Navratna’ status, a PSU must achieve a net profit of over Rs 5,000 crore for three consecutive years.

 

Question 5:

In the Global Hunger Index 2023, which country ranked first?

A) India

B) Belarus

C) China

D) Chad

Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. Belarus ranked first in the Global Hunger Index 2023.

 

Question 6:

Who is the Asian Games gold medalist and the reigning Olympic and World Champion in men’s javelin?

A) Kapil Dev

B) Rahul Dravid

C) Sachin Tendulkar

D) Neeraj Chopra

Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. Neeraj Chopra is the Asian Games gold medalist and the reigning Olympic and World Champion in men’s javelin.

 

Question 7:
How many member states are there in NATO as of 2023?

A) 27

B) 31

C) 35

D) 39

Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. As of 2023, there are 31 member states in NATO.

 

Question 8:

Which state in India is striving to become the country’s first wetland city?

A) Kerala

B) Rajasthan

C) Karnataka

D) Tamil Nadu

Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. Rajasthan is working to become India’s first wetland city.

 

Question 9:

When is the International Day for Disaster Risk Reduction observed annually?

A) September 13

B) October 13

C) November 13

D) December 13

Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The International Day for Disaster Risk Reduction is observed annually on October 13.

 

Question 10:

Which Central Public Sector Enterprise (CPSE) was granted ‘Navratna’ status in India?

A) BHEL

B) RITES Ltd

C) ONGC

D) NTPC

Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. RITES Ltd was granted ‘Navratna’ status in India.

 

Question 11:

Who presented the Saraswati Samman 2022 to Tamil writer Sivasankari?

A) K.K. Birla Foundation

B) Government of Tamil Nadu

C) Reserve Bank of India

D) United Nations

Explanation

Answer: A

  • Explanation: The correct answer is A. The Saraswati Samman 2022 was presented to Tamil writer Sivasankari by the K.K. Birla Foundation.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img