Current Affairs Quiz 14 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 14 October 2019

Question 1:IFS officer _____________ has been selected for Asia Environmental Enforcement Award by the United Nations Environment Programme.
A. Ramesh Pandey
B. Rajesh Pandey
C. Rakesh Pandey
D. Ravesh Pandey

Answer and Explanation

Answer: A

IFS officer Ramesh Pandey has been selected for Asia Environmental Enforcement Award by the United Nations Environment Programme.

Question 2:The 10th edition of National Cultural Festival has started in ____________.
A. Gujarat
B. Madhya Pradesh
C. Karnataka
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: B

The 10th edition of National Cultural Festival has started in Madhya Pradesh.

Question 3:Indian Polar Researcher Vishnu Nandan is among 300 researchers to join MOSAiC Expedition which is the largest ever __________ expedition for the Study the Climate.
A. Arctic
B. Antarctica
C. Greenland
D. Siberia

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Polar Researcher Vishnu Nandan is among 300 researchers to join MOSAiC Expedition which is the largest ever Arctic expedition for the Study of Arctic Climate.

Question 4:Who is the second most-followed elected world leader on Instagram after PM Modi.
A. Joko Widodo
B. Donald Trump
C. Barack Obama
D. Boris Johnson

Answer and Explanation

Answer: A

Joko Widodo, also known as Jokowi, is an Indonesian politician who is the seventh president of Indonesia.

Question 5:The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2019 SverigesRiksbank Prize in Economic to Indian American economist Abhijit Banerjee, ____________ and American development economist Michael Kremer.
A. Michael Kremer
B. Esther Duflo
C. Rohini Pande
D. Sendhil Mullainathan

Answer and Explanation

Answer: B

The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2019 SverigesRiksbank Prize in Economic to Indian American economist Abhijit Banerjee, his wife Esther Duflo and American development economist Michael Kremer.

Question 6:The International Day for Disaster Reduction on ____________ an international day encourages every citizen and government to take part in building more disaster-resilient communities and nations.
A. 12th October
B. 14th October
C. 13th October
D. 15th October

Answer and Explanation

Answer: C

The International Day for Disaster Reduction on 13th October an international day encourages every citizen and government to take part in building more disaster-resilient communities and nations.

Question 7:World Standards Day is an international day celebrated internationally each year on ____________.
A. 12th October
B. 14th October
C. 13th October
D. 15th October

Answer and Explanation

Answer: B

World Standards Day is an international day celebrated internationally each year on 14 October.

Question 8:India has jumped to __________ position with 18.7% growth in brand value to $2,562 billion in Brand Finance Nation Brands 2019 released by Brand Finance.
A. 7th
B. 6th
C. 8th
D. 5th

Answer and Explanation

Answer: A

India has jumped to 7th from 9th rank in 2018 with 18.7% growth in brand value to $2,562 billion in Brand Finance Nation Brands 2019 released by Brand Finance.

Question 9:____________ has launched Satellite ‘Icon (Ionospheric Connection Explorer) to explore the dynamic region where air meets space.
A. NASA
B. JAXA
C. Roscosmos
D. European Space Agency

Answer and Explanation

Answer: A

NASA has launched Satellite ‘Icon (Ionospheric Connection Explorer) to explore the dynamic region where air meets space.

Question 10:R Praggnanandhaa coveted gold in the U-18 Open category in the World Youth Chess Championships 2019 in_____________.
A. Moscow
B. Mumbai
C. Paris
D. Berlin

Answer and Explanation

Answer: B

R Praggnanandhaa coveted gold in the U-18 Open category in the World Youth Chess Championships.

Daily Current Affairs: 14 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 14 October 2019 Current Affairs Quiz 14 October 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest