Current Affairs Quiz 15 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 15 October 2018

Question 1: Who is the Union Minister of State for Parliamentary Affairs and Statistics & Programme Implementation?
A. HD Dev Gowda
B. Vinay Pathak
C. Varun Gandhi
D. Vijay Goel

Answer and Explanation

Answer: D

Union Minister of State for Parliamentary Affairs and Statistics & Programme Implementation is Vijay Goel.

Question 2: _________ was awarded Future Policy Gold Award (Gold Prize) for becoming the world’s first totally organic agriculture state.
A. Nagaland
B. Sikkim
C. Manipur
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: B

Sikkim was awarded Future Policy Gold Award (Gold Prize) for becoming the world’s first totally organic agriculture state.

Question 3: Annapurna Devi was an Indian ___________ player of Hindustani classical music
A. Surbahar
B. Sitaar
C. Santoor
D. Flute

Answer and Explanation

Answer: A

Annapurna Devi was an Indian surbahar (Music Instrument) player of Hindustani classical music

Question 4: Which Country has topped World Bank’s Human Capital Index?
A. Singapore
B. Belarus
C. Finland
D. UK

Answer and Explanation

Answer: A

Singapore topped the World Bank’s Human Capital Index.

Question 5: International Day of Rural Women is observed on _________.
A. October 15
B. October 16
C. October 14
D. October 17

Answer and Explanation

Answer: A

International Day of Rural Women is observed on October 15.

Question 6: ___________ has inducted a new Centre for ‘Fourth Industrial Revolution’ in Maharashtra India.
A. WWC
B. WWF
C. WEF
D. IMF

Answer and Explanation

Answer: C

World Economic Forum (WEF) has inducted a new Centre for ‘Fourth Industrial Revolution’ in Maharashtra India.

Question 7: Maryse Conde was awarded New Academy Prize in Literature. She belongs to ____________?
A. Cuba
B. England
C. France
D. Ghana

Answer and Explanation

Answer: C

Maryse Condé is a French author of historical fiction, best known for her novel Segu. In addition, she is a scholar of Francophone literature and Professor Emerita of French at Columbia University. She writes her novels in French and they have been translated into English and other languages.

Question 8: Who topped the Global RTI rating ?
A. Afghanistan
B. India
C. Sri-lanka
D. Bhutan

Answer and Explanation

Answer: A

India ranked at 6th position out of 123 countries from 2nd earlier.

Question 9: The mascot __________ of 2018 Summer Youth Olympics is a young Yaguareté (A South American animal, very similar to the Jaguar).
A. Pandi
B. Panda
C. Zambivaka
D. Titli

Answer and Explanation

Answer: A

The mascot ‘Pandi’ of 2018 Summer Youth Olympics is a young Yaguareté (A southamerican animal, very similar to the Jaguar).

Question 10: What is the rank of India in Global Hunger Index 2018?
A. 115
B. 103
C. 130
D. 131

Answer and Explanation

Answer: B

India is ranked 103rd out of 119 countries in Global Hunger Index 2018.

Daily Current Affairs: 15 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15

Daily Current Affairs 15 October 2018 Current Affairs Quiz 15 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]