Current Affairs Quiz 15th 16th October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15th 16th October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15th 16th October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15th 16th October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 15th 16th October 2020

Question 1:Indian Army and Maharashtra Police organised an anti-terror exercise ‘Suraksha Kavach’ at ________.
A. Pune
B. Mumbai
C. Nagpur
D. Nashik

Answer and Explanation

Answer: A

  • Indian Army and Maharashtra Police organised an anti-terror exercise ‘Suraksha Kavach’ at Pune.
  • Chief of the Army Staff (COAS) General Manoj Mukund Naravane
  • Question 2:____________ has won the Central bank of the year award 2020.
    A. Bank of America
    B. Bank of Ghana
    C. Reserve Bank of India
    D. Bank of UAE

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Bank of Ghana has won the Central bank of the year award 2020.
  • Governor of the Bank of England Mark Carney has won the Governor of the year award 2020.
  • Central Banking Awards is held every year globally to recognize excellence in the central banking community.
  • Question 3:The first Indian _______ award winner Bhanu Athaiya passed away.
    A. Bafta
    B. Golden Globe
    C. Oscar
    D. Emmy

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The first Indian Oscar award winner Bhanu Athaiya passed away.
  • She won the Best Costume Design Oscar for her work in the 1982 film Gandhi, directed by Richard Attenborough.
  • Bhanu Athaiya was an Indian costume designer. She worked on over 100 films, with Indian filmmakers such as Guru Dutt, Yash Chopra, B.R. Chopra, Raj Kapoor, Vijay Anand, Raj Khosla, and Ashutosh Gowariker; and international directors such Conrad Rooks and Richard Attenborough.
  • Question 4:Renowned __________ dancer Shoba Naidu has passed away.
    A. Kathak
    B. Kuchipudi
    C. Kathakali
    D. Bharatanatyam

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Renowned Kuchipudi dancer Shoba Naidu has passed away.
  • Sobha Naidu was among the foremost Kuchipudi dancers of India and a disciple of the renowned master Vempati Chinna Satyam. She mastered the technique of Kuchipudi and began dancing lead roles in dance-dramas while still very young.
  • Question 5: World Food Day (WFD) is observed globally on ____________ by Food and Agriculture Organisation.
    A. 16 October
    B. 17 October
    C. 18 October
    D. 19 October

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Food Day (WFD) is observed globally on 16 October by Food and Agriculture Organisation.
  • Theme: ‘Grow, Nourish, Sustain. Together’.
  • Question 6:The International Day of Rural Women is observed globally on _______.
    A. 17 October
    B. 16 October
    C. 15 October
    D. 14 October

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The International Day of Rural Women is observed globally on 15 October.
  • International Day of Rural Women recognizes the critical role and contribution of rural women, including indigenous women, in enhancing agricultural and rural.
  • Theme: ‘Building rural women’s resilience in the wake of COVID-19’.
  • Question 7:___________ is observed every year on 15 October to mark the birth anniversary of former President APJ Abdul Kalam.
    A. World Principals’ Day
    B. World Teachers’ Day
    C. World Students’ Day
    D. World Mentors’ Day

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Students’ Day is observed every year on 15 October to mark the birth anniversary of former President APJ Abdul Kalam.
  • In 2010 the United Nations declared 15 October World Students’ Day.
  • Question 8:Gurdeep Singh has been re-appointed as the Chairman and Managing Director of __________.
    A. BHEL
    B. NHPC
    C. IOCL
    D. NTPC

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Gurdeep Singh has been re-appointed as the Chairman and Managing Director of National Thermal Power Corporation.
  • National Thermal Power Corporation Headquarters: New Delhi
  • Question 9: TCS has surpassed __________ to become the most-valuable IT services firm globally.
    A. Wipro
    B. IBM
    C. Infosys
    D. Accenture

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • TCS has surpassed Accenture to become the most-valuable IT services firm globally.
  • IBM is at third place.
  • TCS is the second most valued company across sectors in India, just behind Reliance Industries.
  • Question 10:India and _________ were re-elected as the president and co-president of the International Solar Alliance.
    A. UAE
    B. France
    C. Saudi Arabia
    D. Switzerland

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India and France were re-elected as the president and co-president of the International Solar Alliance.
  • ISA: Headquarters Location: Gurgram, Haryana || ISA Chief: Upendra Tripathy.
  • Question 11:Russia has approved 2nd coronavirus vaccine ‘EpiVacCorona’ after the Russia’s first vaccine __________.
    A. Gararin
    B. Skynik V
    C. Roscosmos
    D. Sputnik V

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Russia has approved 2nd coronavirus vaccine ‘EpiVacCorona’ after the Russia’s first vaccine Sputnik V.
  • Russia: Capital: Moscow || Currency: Russian Ruble.
  • Question 12:World Economic Forum has shifted annual meeting 2021 from Davos from Lucerne-Burgenstock, ___________.
    A. Italy
    B. France
    C. Germany
    D. Switzerland

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Economic Forum has shifted annual meeting 2021 from Davos from Lucerne-Burgenstock, Switzerland.
  • Theme: ‘The Great Reset’.
  • The World Economic Forum, based in Cologny, Geneva Canton, Switzerland, is an international NGO, founded in 1971. The WEF’s mission is cited as “committed to improving the state of the world by engaging business, political, academic, and other leaders of society to shape global, regional, and industry agendas”.
  • Headquarters: Cologny, Switzerland || Founder: Klaus Schwab
  • Question 13:Financial Action Task Force (FATF) Asia Pacific Group has kept ___________ in its ‘Enhanced Follow Up’ list from the ‘regular follow-up’.
    A. Syria
    B. Iraq
    C. Afghanistan
    D. Pakistan

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Financial Action Task Force (FATF) Asia Pacific Group has kept Pakistan in its ‘Enhanced Follow Up’ list from the ‘regular follow-up’.
  • The Financial Action Task Force is an intergovernmental organisation founded in 1989 on the initiative of the G7 to develop policies to combat money laundering. In 2001, its mandate was expanded to include terrorism financing.
  • Headquarters: Paris || President: Marcus Pleyer
  • Question 14:PM Modi has released a commemorative coin of Rs 75 denomination on the occasion of 75th Anniversary of ____________ on 16 October 2020.
    A. Food and Agriculture Organisation
    B. International Fund For Agricultural Development
    C. World Food Programme
    D. Food Corporation of India

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • PM Modi has released a commemorative coin of Rs 75 denomination on the occasion of 75th Anniversary of Food and Agriculture Organisation (FAO) on 16 October 2020.
  • Food and Agriculture Organisation Headquarters: Rome, Italy || Head: Qu Dongyu.
  • Question 15:____________ Government has launched ‘Sujal Mission’ to provide tap water fit for drinking by March 2022.
    A. Karnataka
    B. Punjab
    C. Bihar
    D. Odisha

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Odisha Government has launched ‘Sujal Mission’ to provide tap water fit for drinking by March 2022.
  • Odisha Governor: Ganeshi Lal.
  • Daily Current Affairs: 15th 16th October

    Daily Current Affairs 15th-16th October 2020 Current Affairs Quiz 15th-16th October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest