Current Affairs Quiz 16 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 16 October 2019

Question 1:Chhattisgarh Health Minister TS Singhdeo has inaugurated India’s first ‘Garbage Cafe’ in ________, Chhattisgarh.
A. Ambikapur
B. Ambapur
C. Ambalapur
D. Ambipur

Answer and Explanation

Answer: A

Chhattisgarh Health Minister TS Singhdeo has inaugurated India’s first ‘Garbage Cafe’ in Ambikapur, Chhattisgarh.

Question 2:Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari has inaugurated conference on ‘One Nation One Tag – FASTag’ in __________.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari has inaugurated conference on ‘One Nation One Tag – FASTag’ in New Delhi.

Question 3:‘Sangam Youth Festival’ was organised by Indian Army in collaboration with __________.
A. Jammu University
B. NIT Srinagar
C. IIM Jammu
D. Central Ladakh University

Answer and Explanation

Answer: A

‘Sangam Youth Festival’ was organised by Indian Army in collaboration with Jammu University Campus.

Question 4:Who is the Chief Minister of Manipur?
A. N. Biren Singh
B. Najma Heptulla
C. Conrad Sangma
D. OkramIbobi Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Manipur: Capital: Imphal || Governor: Najma Heptulla || Chief minister: N. Biren Singh

Question 5:The Culture Department of Uttar Pradesh will organise India’s first training and performance programme of world famous KHON Ramlila Dance of _____________.
A. Thailand
B. Indonesia
C. Malaysia
D. Laos

Answer and Explanation

Answer: A

The Culture Department of Uttar Pradesh will organise India’s first training and performance programme of world famous KHON Ramlila Dance of Thailand.

Question 6:World Food Day is an international day celebrated every year around the world on ____________ in honor of the date of the founding of the Food and Agriculture Organization of the United Nations in 1945.
A. 15 October
B. 17 October
C. 16 October
D. 18 October

Answer and Explanation

Answer: C

World Food Day is an international day celebrated every year around the world on 16 October in honor of the date of the founding of the Food and Agriculture Organization of the United Nations in 1945.

Question 7:The first World report on Vision is issued by ___________ along with International Agency for the Prevention of Blindness
A. UNICEF
B. ILO
C. WHO
D. WHF

Answer and Explanation

Answer: C

The first World report on Vision is issued by World Health Organization along with International Agency for the Prevention of Blindness.

Question 8:Lok Sabha Speaker Om Birla attended the 141st Assembly of Inter Parliamentarian Union at ___________.
A. Serbia
B. Paris
C. Canada
D. Argentina

Answer and Explanation

Answer: A

Lok Sabha Speaker Om Birla attended the 141st Assembly of Inter Parliamentarian Union at Serbia.

Question 9:Government of India has appointed ____________ as the new Controller General of Accounts replacing Girraj Prasad Gupta.
A. JPS Chawla
B. Lakshmi Mittal
C. AB Pandey
D. Romila Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has appointed JPS Chawla as the new Controller General of Accounts replacing Girraj Prasad Gupta.

Question 10:___________ Player Priyanshu Rajawat of India has won Men’s singles title at Bahrain International Series.
A. Tennis
B. Badminton
C. Table Tennis
D. Squash

Answer and Explanation

Answer: B

Badminton Player Priyanshu Rajawat of India has won Men’s singles title at Bahrain International Series.

Daily Current Affairs: 16 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 16 October 2019 Current Affairs Quiz 16 October 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest