Current Affairs Quiz 17 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 17 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 17 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 17 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 17 October 2019

Question 1:Indian Railways has announced that it will become a net-zero carbon emitter by ________.
A. 2030
B. 2027
C. 2028
D. 2025

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Railways has announced that it will become a net-zero carbon emitter by 2030.

Question 2:India is ranked ____________ among 117 countries in Global Hunger Index 2019 with a GHI score of 30.3.
A. 103
B. 102
C. 105
D. 109

Answer and Explanation

Answer: B

India is ranked 102 among 117 countries in Global Hunger Index 2019 with a GHI score of 30.3.

Question 3:What is the Capital of Tunisia?
A. Tunisian City
B. Tunis
C. Djebra
D. Sousse

Answer and Explanation

Answer: A

Tunisia: Capital: Tunis || Currency: Tunisian dinar

Question 4:Mastercard in collaboration with ____________ launched ‘Team Cashless India’ initiative to boost digital payments.
A. MS Dhoni
B. Sachin Tendulkar
C. Rahul Dravid
D. Saurav Ganguly

Answer and Explanation

Answer: A

Mastercard in collaboration with MS Dhoni launched ‘Team Cashless India’ initiative to boost digital payments.

Question 5:Japan and __________ jointly has topped the charts of Henley Passport Index 2019.
A. Singapore
B. France
C. Switzerland
D. Sweden

Answer and Explanation

Answer: A

Japan and Singapore jointly has topped the charts of Henley Passport Index 2019. India is ranked at 82th position in the latest Henley Passport Index 2019.

Question 6: Bank of Baroda and financial services group ‘BNP Paribas’ of ____________ will merge their mutual fund businesses.
A. England
B. Germany
C. France
D. Italy

Answer and Explanation

Answer: C

Bank of Baroda and financial services group ‘BNP Paribas’ of france will merge their mutual fund businesses.

Question 7:_______________ has won his sixth European Golden Shoe, awarded to the player with the most league goals in any of Europe’s top-flight football leagues.
A. Luis Suárez
B. Cristiano Ronaldo
C. Lionel Messi
D. Kylian Mbappé

Answer and Explanation

Answer: C

Lionel Messi has won his sixth European Golden Shoe, awarded to the player with the most league goals in any of Europe’s top-flight leagues.

Question 8:What is the Currency of Georgia?
A. Lari
B. Dinar
C. Euro
D. Peso

Answer and Explanation

Answer: A

Georgia: Capital: Tbilisi || Currency: Georgian lari

Question 9:Director and Producer Priyadarshan was conferred with National Kishore Kumar Samman for 2018-19 by __________ Government.
A. Madhya Pradesh
B. Odisha
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

Director and Producer Priyadarshan was conferred with National Kishore Kumar Samman for 2018-19 by Madhya Pradesh Government.

Question 10:___________ was the first Railways Minister of Independent India.
A. MO Mathai
B. John Mathai
C. CD Deshmukh
D. VK Krishna Menon

Answer and Explanation

Answer: B

John Mathai was the first Railways Minister of Independent India.

Daily Current Affairs: 17 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 17 October 2019 Current Affairs Quiz 17 October 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest