Current Affairs Quiz 17th 18th October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 17th 18th October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 17th 18th October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 17th 18th October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 17th 18th October 2020

Question 1:Education Minister _________ has launched KAPILA Kalam Program.
A. Ramesh Pokhriyal
B. Prakash Javadekar
C. Ravi Shankar Prasad
D. Piyush Goyal

Answer and Explanation

Answer: A

  • Education Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has launched KAPILA Kalam Program.
  • KAPILA stands for Kalam Program for Intellectual Property Literacy and Awareness campaign.
  • Question 2: Supreme Court has appointed Justice __________ as a one-man monitoring committee to prevent stubble burning in the states of Punjab, Haryana and Uttar Pradesh.
    A. Jasti Chelameswar
    B. Madan B Lokur
    C. Kurian Joseph
    D. Dipak Misra

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Supreme Court has appointed Justice Madan B Lokur as a one-man monitoring committee to prevent stubble burning in the states of Punjab, Haryana and Uttar Pradesh.
  • Stubble is the base of the plant and the straw residue remaining on the surface of the soil following the harvest of particular crops. This includes material discharged from the harvester. For a range of reasons, this material is often burned so that the land is clear for reuse.
  • Question 3:Jammu and Kashmir Lieutenant Governor, _________ has launched My Town My Pride programme.
    A. G. C. Murmu
    B. Jayant Sinha
    C. Manoj Sinha
    D. Mukhtar Ansari

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Jammu and Kashmir Lieutenant Governor, Manoj Sinha has launched My Town My Pride programme.
  • Aim: To provide governance at the doorsteps in urban areas on the pattern of the ‘Back to Village’ programme.
  • Question 4:India has contributed _______ million dollars to the United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) for Palestine Refugees.
    A. 1.5
    B. 1.0
    C. 1.3
    D. 1.8

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India has contributed one million dollars to the United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) for Palestine Refugees.
  • UNRWA Headquarters: Amman, Jordan || UNRWA Commissioner-General: Philippe Lazzarini.
  • Question 5: A book titled ‘The Battle of Belonging’ is authored by ________.
    A. Shashi Tharoor
    B. Ram Guha
    C. Arundhati Roy
    D. Amitav Ghosh

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • A book titled ‘The Battle of Belonging’ is authored by Shashi Tharoor.
  • The book is said to be his magnum opus on the Theory, evolution and practice of Nationalism across the globe and especially in India.
  • Question 6: Vishal V Sharma has been appointed India’s next permanent representative to _________.
    A. UNDP
    B. UNICEF
    C. UNESCO
    D. WEF

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Vishal V Sharma has been appointed India’s next permanent representative to UNESCO.
  • UNESCO: Headquarters: Paris, France || UNESCO Head: Audrey Azoulay.
  • Question 7:Managing Director and CEO, ___________ Rajkiran Rai has been elected Indian Banks’ Association (IBA) chief.
    A. Bank of India
    B. Canara Bank
    C. Union Bank of India
    D. Bank of Baroda

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Managing Director and CEO, Union Bank of India Rajkiran Rai has been elected Indian Banks’ Association (IBA) chief.
  • Indian Banks’ Association, formed on 26 September 1946 as a representative body of management of banking in India operating in India – an association of Indian banks and financial institutions based in Mumbai.
  • Question 8:The International Day for the Eradication of Poverty is an international observance celebrated each year on __________ throughout the world.
    A. October 18
    B. October 16
    C. October 19
    D. October 17

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The International Day for the Eradication of Poverty is an international observance celebrated each year on October 17 throughout the world.
  • Theme: ‘Acting together to achieve social and environmental justice for all’.
  • Question 9: India ranked _________ among 107 nations in the Global Hunger Index 2020.
    A. 91
    B. 93
    C. 99
    D. 94

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India ranked 94 among 107 nations in the Global Hunger Index 2020 against 102th position last year.
  • With a score of 27.2, India has been placed in the “serious” category.
  • The 2020 Global Hunger Index (GHI) shows that hunger worldwide has gradually declined since 2000. Although progress has been made, too many people still suffer from hunger. In many places progress is too slow and hunger remains severe. These areas are highly vulnerable to a worsening of food and nutrition insecurity exacerbated by the health, economic, and environmental crises of 2020.
  • Question 10:The 36th Raising Day of _________ is observed on 16 October.
    A. BSF
    B. NSG
    C. CRPF
    D. CISF

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The 36th Raising Day of National Security Guard (NSG) is observed on 16 October.
  • DG of National Security Guard: Anup Kumar Singh.
  • Daily Current Affairs: 17th 18th October

    Daily Current Affairs 17th-18th October 2020 Current Affairs Quiz 17th-18th October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest