Current Affairs Quiz 18 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 18 October 2018

Question 1: Who is the head of National Disaster Management Authority ?
A. Narendra Modi
B. Amitabh Kant
C. Rajeev Kumar
D. Rajnath Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Agency executive: Narendra Modi, Prime Minister || Founded: 30 May 2005 || Parent department: Ministry of Home Affairs || Headquarters: India

Question 2: Who is the CEO of Nokia?
A. Shantanu Narayana
B. Rajeev Suri
C. Stave Belmar
D. Jeremy Mathew

Answer and Explanation

Answer: B

Nokia Corporation is a Finnish multinational telecommunications, information technology, and consumer electronics company, founded in 1865. Nokia’s headquarters are in Espoo, in the greater Helsinki metropolitan area.

Question 3: In Global Hunger Index, India Ranked 103rd Position out of _________ Countries.
A. 119
B. 155
C. 169
D. 131

Answer and Explanation

Answer: A

In Global Hunger Index, India Ranked 103rd Position out of 119 Countries.

Question 4: Who is the CEO of FSSAI?
A. Pawan Kumar Agarwal
B. Ashish Bahuguna
C. Ashish Bhutani
D. Jainam Shah

Answer and Explanation

Answer: A

FSSAI:- Formed:August 2011 || Chairman:Ashish Bahuguna || CEO: Pawan Kumar Agarwal || Headquarter:New Delhi.

Question 5: World Food Day is celebrated every year around the world on __________ in honour of the date of the founding of the Food and Agriculture Organization of the United Nations in 1945.
A. 16 October
B. 12 October
C. 19 October
D. 17 October

Answer and Explanation

Answer: A World Food Day is celebrated every year around the world on 16 October in honour of the date of the founding of the Food and Agriculture Organization of the United Nations in 1945.

Question 6: Maharana Pratap, was the Rajput king of _________, a region in north-western India in the present day state of Rajasthan.
A. Oswal
B. Marwar
C. Mewar
D. Rajputana

Answer and Explanation

Answer: C

Maharana Pratap, was the Rajput king of Mewar, a region in north-western India in the present day state of Rajasthan.

Question 7: In Global Competitiveness Report, India is ranked __________ (62.0 Score) out of 140 Countries with a jump of 5 places from 2017.
A. 57th
B. 59th
C. 58th
D. 55th

Answer and Explanation

Answer: C

In Global Competitiveness Report, India is ranked 58th (62.0 Score) out of 140 Countries with a jump of 5 places from 2017.

Question 8: India’s first cryptocurrency ATM is installed in __________.
A. Bengaluru
B. Kolkata
C. Chennai
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: A

India’s first cryptocurrency ATM is installed in Bengaluru.

Question 9: Nokia has appointed __________ as brand ambassador in India.
A. Alia Bhatt
B. Deepika Padukone
C. Anushaka Sharma
D. Kareena Kapoor

Answer and Explanation

Answer: A

Nokia has appointed Alia Bhatt as brand ambassador in India.

Question 10: _________ won India’s maiden silver medal in archery at the Youth Olympics.
A. Deepa Malik
B. Akash Malik
C. Nush Sharma
D. Deepika Kumari

Answer and Explanation

Answer: B

Akash Malik won India’s maiden silver medal in archery at the Youth Olympics.

Daily Current Affairs: 18 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18

Daily Current Affairs 18 October 2018 Current Affairs Quiz 18 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest