Current Affairs Quiz 19th 20th October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19th 20th October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19th 20th October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19th 20th October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 19th 20th October 2020

Question 1:__________ will inaugurate the annual India Energy Forum by CERAWeek.
A. President
B. Prime Minister
C. Vice President
D. Home Minister

Answer and Explanation

Answer: B

  • Prime Minister Modi will inaugurate the annual India Energy Forum by CERAWeek.
  • Aim: To further important dialogue on the nation’s new energy future.
  • Question 2:National Cooperative Development Corporation to launch __________ scheme to fund co-operative health-care facilities.
    A. Ayushman Sarkar
    B. Ayushman Sahakar
    C. Ayushman Shakha
    D. Ayushman Saakar

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • National Cooperative Development Corporation to launch Ayushman Sahakar scheme to fund co-operative health-care facilities.
  • National Cooperative Development Corporation: Headquarters: New Delhi || Sundeep Kumar Nayak, Managing Director
  • Question 3:Kati Bihu festival is celebrated across ___________.
    A. Manipur
    B. Nagaland
    C. Assam
    D. Tripura

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Kati Bihu festival is celebrated across Assam.
  • Assam: Chief Minister: Sarbananda Sonowal || Governor: Jagdish Mukhi.
  • Question 4:Jacinda Ardern has won 2nd term as ___________’s Prime Minister.
    A. New Zealand
    B. Australia
    C. Spain
    D. Canada

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Jacinda Ardern has won 2nd term as New Zealand’s Prime Minister.
  • New Zealand: Capital: Wellington || Currency: New Zealand dollar.
  • Question 5:World Statistics Day is observed globally on ___________- by United Nations Statistical Commission.
    A. 20 October
    B. 19 October
    C. 18 October
    D. 17 October

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Statistics Day is observed globally on 20 October by United Nations Statistical Commission.
  • Theme: ‘Connecting the world with data we can trust’.
  • Question 6:_____________ became the first Indian woman to win the 2020 Wildlife Photographer of the Year award.
    A. M Latha
    B. Malti Awasthi
    C. Aishwarya Sridhar
    D. T Usha

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Aishwarya Sridhar became the first Indian woman to win the 2020 Wildlife Photographer of the Year award.
  • Wildlife Photographer of the Year is the largest wildlife photography competition in the world. It is an annual international wildlife photography competition owned by the Natural History Museum.
  • Her image titled ‘Lights of passion’ has won the award.
  • Question 7:India has been ranked at _________ most powerful country with a score of 39.7 out of 100 in the Asia Power Index 2020.
    A. 5th
    B. 3rd
    C. 4th
    D. 6th

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India has been ranked at 4th most powerful country with a score of 39.7 out of 100 in the Asia Power Index 2020.
  • Top Three:
  • 1. United States
  • 2. China
  • 3. Japan
  • Question 8:The 8th edition of the annual Indian Navy and Sri Lanka Navy bilateral maritime exercise ___________ has started at Trincomalee, Sri Lanka.
    A. Samudra Shakti
    B. Ajey Worrier
    C. INDSL-20
    D. SLINEX-20

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The 8th edition of the annual Indian Navy and Sri Lanka Navy bilateral maritime exercise SLINEX-20 has started at Trincomalee, Sri Lanka.
  • Capitals: Colombo, Sri Jayawardenepura Kotte || Currency: Sri Lankan rupee || President: Gotabaya Rajapaksa || Prime Minister: Mahinda Rajapaksa
  • Question 9:___________, son of late Union Minister Arun Jaitley, has been elected as the President of the Delhi and District Cricket Association (DDCA).
    A. Raman Jaitley
    B. Aditya Jaitley
    C. Varun Jaitley
    D. Rohan Jaitley

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Rohan Jaitley, son of late Union Minister Arun Jaitley, has been elected as the President of the Delhi and District Cricket Association (DDCA).
  • Question 10:Which of the following is the winner of Denmark Open 2020 (Badminton) Women’s Single?
    A. Nozomi Okuhara
    B. Saina Nehwal
    C. Carolina Marin
    D. PV Sindhu

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Denmark Open 2020 (Badminton)
  • Women’s Single: Nozomi Okuhara (Japan)
  • Men’s Single: Anders Antonsen (Denmark)
  • Daily Current Affairs: 19th 20th October

    Daily Current Affairs 19th-20th October 2020 Current Affairs Quiz 19th-20th October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest